Guvernul vrea să taie din cheltuieli prin eliminarea posturilor bugetare neocupate pentru care șefii de instituții primesc salarii mai mari.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că în urma neocupării unor posturi, șefii de birouri, șefii de servicii, directorii în instituțiile publice primesc o remunerație mai mare.
„Vor fi economii atât prin cheltuieli directe, cât și indirecte. Prin cheltuieli directe, datorită faptului că aceste posturi, dispărând din organigramele instituțiilor, și în cazul celor unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista. Acele posturi vor fi posturi care nu vor mai crea cheltuieli bugetare.
Cheltuielile indirecte - gândiți-vă că și datorită acelor posturi neocupate existau șefi de birouri, șefi de servicii, directori în instituțiile publice care în mod automat primeau o remunerație mai mare. Banii pe cheltuieli indirecte sunt cheltuiți și acum, pentru că chiar dacă avem o organigramă cu 7 persoane care ne permite să avem un șef de birou, da? Acela poate că are 5 locuri ocupate, poate 3 locuri ocupate. Asta înseamnă că primește o remunerație mai mare, datorită faptului că el conduce o structură internă”, a spus ministrul la Digi24.
Simona Bucura-Oprescu e explicat că, la stat, pentru structurile interne pe care le are o instituție, pentru modul cum se consideră că poți să ai o funcție de conducere, trebuie să conduci un număr de posturi din organigramă.
„Și atunci se ține cont de numărul de posturi din organigramă, nu de numărul de posturi ocupate în organigramă. Acesta este principiul prin care premierul Marcel Ciolacu taie în carne vie și vine cu această idee de a veni cu o reformă de administrație care să fie eficientă și suplă”, a subliniat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a precizat că această reformă va fi finalizată „în funcție de cât de rapizi suntem”.
Potrivit unor surse politice citate de Digi24, premierul Marcel Ciolacu intenționează să propună în Coaliție desființarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate.