Guvernul va continua să ia ca dividende, din companiile pe care le controlează, cel puţin 90% din profiturile nete până în anul 2028, reiese din Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2025 şi proiecţia pe anii 2026-2028 ce însoțește legea bugetului de stat.
„La estimarea veniturilor bugetare pentru perioada 2025-2028 s-a avut în vedere menţinerea repartizării anuale a unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome precum şi influenţa măsurilor legislative introduse prin OUG nr.156/2024”, se arată în raport.
Guvernul a început din 2017 să ia ca dividende o cotă de 90% din profiturile companiilor la care are participații majoritare, iar în anumite cazuri a solicitat inclusiv dividende din rezervele financiare ale companiilor de stat.
Această politică a fost implementată ca urmare a scăderii taxării și a creșterii deficitului bugetar pe măsură ce au fost majorate salariile bugetarilor și pensiile.
Anumite companii cu investiții semnificative au distribuit doar 50% din profit sau chiar mai puțin
Continuarea politicii vine în contextul unui deficit bugetar istoric în 2024 pentru o perioadă fără criză economică sau război, de 8,64% din PIB.
Guvernul a agreat cu Comisia Europeană și partenerii internaționali o reducere lentă a deficitului în următorii ani, cu scăderi anuale de 0,7-0,8% din PIB, după o scădere de 1,6% în acest an.
Anumite companii cu un volum ridicat de investiții au vărsat în ultimii ani mai puțin din profit la bugetul de stat, exemplul cel mai recent fiind Romgaz, care anul trecut a distribuit doar 20% din profit către acționari. Romgaz are mai multe proiecte de investiții în derulare, cel mai important fiind dezvoltarea offshore de gaze Neptun Deep, un parteneriat cu OMV Petrom.
De excepții au mai beneficiat anterior Nuclearelectrica sau Transgaz.
Continuarea politicii de repartizare a mare parte din profitul net ca dividende reprezintă elemente pozitive pentru cotațiile companiilor de stat listate la Bursa de Valori București, printre care Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Transelectrica.
Citeşte informaţiile integral în articolul Guvernul va lua în următorii 4 ani 90% din profiturile companiilor de stat ca dividende: în 2025 speră la 8 mld. lei publicat de Curs de Guvernare