Guvernul a adoptat rectificarea. Prima prioritate - Salariile bugetarilor. Boloș admite că deficitul poate trece de 8%, dar nu vrea să audă de impozit progresiv

Guvernul a adoptat rectificarea. Prima prioritate - Salariile bugetarilor. Boloș admite că deficitul poate trece de 8%, dar nu vrea să audă de impozit progresiv

Guvernul a aprobat, luni, rectificarea bugetară, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei Executivului.

Indicatorii pe care a fost realizată rectificarea sunt o creşterea economică revizuită la 2,8%. Veniturile bugetului în anul 2024 ajung la 620,2 miliarde de lei, iar cheltuielile la 743 miliarde de lei.

Prima prioritate la rectificare: Salariile bugetarilor

Asigurarea fondurilor pentru creșterile salariale în sectorul bugetar a fost principala prioritate a Guvernului la rectificare, a precizat Boloș.

„Rectificarea bugetară pe partea de venituri a avut în vedere două influențe importante, prima determinată de mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat cu suma de 10,4 miliarde lei, și cea de-a doua, care rezultă din aprobarea Ordonanței 107, privind amnistia fiscală, unde influențele sunt în valoare de 7,9 miliarde lei”, a spus Marcel Boloș.

ADVERTISING

El a spus că aceste componente de venit împreună cu revizuirea țintei de deficit bugetar de la 5 la 6,94% au permis alocări de fonduri necesare pentru acoperirea majorărilor salariale care au avut loc în sectorul public.

Toate aceste influențe determinate de majorările salariale sunt cuantificate la 10,4 miliarde de lei. Aceasta a fost o primă prioritate pentru acoperirea fondurilor necesare pentru creșterile salariale aprobate de Guvern în primăvara acestui an, ca urmare a revendicărilor care au avut loc în sectorul public”, a explicat ministrul Finațelor, citat de Mediafax.

A doua prioritate a fost asigurarea fondurilor pentru CNAS, pentru funcționarea spitalelor, majorările salariale din domeniu, dar și pentru funcționarea cabinetelor individuale. Suma necesară suplimentar a fost de 11,3 miliarde de lei.

ADVERTISING

Alte priorități ale Guvernului au fost asigurarea fondurilor necesare continuării investițiilor din fonduri europene, dar și susținerea administrației publice locale.

Deficitul poate trece de 8%

Marcel Boloș a fost întrebat dacă deficitul bugetar ar putea depăși pragul de 8%.

„Există acest risc pe care îl avem, din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins în buget pe componenta de digitalizare și pe componenta de amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta 100% că aceste venituri în întregime se vor încasa la buget. Dacă acest risc parțial sau într-o mare măură se va adeveri, atunci ținta noastră de 6,9% este afectată. Noi, împreună cu ANAF, depunem toate diligențele necesare pentru ca veniturile, așa cum au fost planificate și aprobate în Guvern, să fie și realizate”, afirmă Marcel Boloș.

ADVERTISING

El afirmă că „nu a fost niciodată în istoria bugetului să nu existe o doză de risc în implementarea veniturilor”.

„Acum nimeni nu poate să garanteze. Sunt ipoteze luate în calcul pentru rectificarea bugetară și, cum am menționat, facem toate diligențele necesare pentru ca aceste venituri să fie încasate la buget. (...) Deci aici sunt cumva ipoteze de lucru, așa cum se procedează de fiecare dată la elaborarea unui buget și cu asumări de risc, care au fost prezentate în timpul ședinței de guvern, care au fost analizate de experții din MF și întotdeauna a existat un risc de deviere față de țintele de deficit care trebuie asumat pentru a merge înainte cu tot ce înseamnă nevoia de fonduri pentru derularea proiectelor de investiții, pentru finanțarea serviciilor publice”, încheie ministrul Finanțelor, citat de Mediafax.

Nu s-a pus problema să lucrăm la impozitul progresiv

Totuşi, nu s-a pus problema de impozit progresiv, spune Marcel Boloș.

„Nu s-a pus problema ca să lucrăm la impozitul progresiv. În continuare rămânem cu cota unică care știm că a produs mult bine pentru toți românii, care știm că încurajează munca și este în avantajul celor care își desfășoară activitatea în câmpul muncii. Noi continuăm cu cota unică”, a declarat Marcel Boloș, citat de News.ro.

Ministrul Finanțelor afirmă că impozitul progresiv „se potrivește doar în perioadele în care statele sunt dezvoltate, au un anumit nivel de dezvoltare și deocamdată România și românii au nevoie de această cotă unică pentru a fi sprijiniți în această perioadă grea pentru ceea ce înseamnă viața de zi cu zi”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇