Sănătatea va beneficia de cea mai mare creștere bugetară la rectificarea anunțată de Guvern – peste 11 miliarde de lei.
Plusul este total justificat, în condițiile în care deficitul la șapte luni al Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) ajunsese la aproape cinci miliarde de lei.
Fondurile suplimentare nu înseamnă neapărat decontarea unui volum mai mare de servicii medicale sau o creșterea a calității acestora, așa cum sugerează guvernanții, ci medicamente mai scumpe, tarife majorate la furnizorii de servicii și creșteri salariale, desigur.
„Se suplimentează bugetul CNAS cu 11,324 miliarde de lei, fapt ce reflectă un angajament ferm faţă de protecţia sănătăţii populaţiei şi se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii cu 168 milioane lei.
Sunt bani pentru asigurarea sumelor necesare pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ, precum şi pentru investiţii în spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicate sănătăţii înregistrează o creştere de 26%, cu un sold suplimentar de 18,6 miliarde de lei”, prevede proiectul de rectificare.
Sănătatea, suplimentări uriașe ale bugetelor lunare
Sănătatea este unul dintre domeniile cu cele mai multe și mari suplimentări ale fondurilor lunare stabilite prin Legea bugetului de stat 2024.
Aceste sume în plus sunt încadrate la cheltuieli neprevăzute nu pentru că autoritățile nu le-ar fi cunoscut în momentul construirii bugetului, ci pentru ca Executivul să poată pretinde creștere a deficitului bugetar.
De exemplu, săptămâna trecută, Guvernul a acceptat creșterea bugetului pentru septembrie al Fondului cu aproape 790 de milioane de lei, pentru a acoperi majorările salariale din domeniu. Aceste subvenții noi, necuprinse în bugetul pentru 2024, vin pe fondul unui deficit deja uriaș al Fondului, care se cifra la aproape 4,9 miliarde de lei, la finalul lunii iulie.
Executivul a adoptat pe 28 august bugetul pe septembrie al FNUASS, dar la numai două săptămâni s-a operat noua rectificare în creștere, din cauza prevederilor unor modificări legislative din primele trei trimestre ale anului 2024, a plăților din perioada ianuarie – august 2024 (mai ridicate decât cele cuprinse în Legea bugetului pentru 2024), a ocupării unora dintre numeroasele posturi vacante din sistem şi a estimărilor caselor de asigurări de sănătate.
Fondurile, se menționează în nota de fundamentare a Memorandului prin care se solicită noi subvenții, „reprezintă parte din drepturile salariale care, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, trebuie plătite de unitățile sanitare publice personalului angajat până cel târziu pe data de 15 septembrie 2024”.
De aceea, explică memorandumul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, „aprobarea suplimentării limitei de cheltuieli pentru luna septembrie trebuie să se realizeze cu celeritate pentru a nu genera nemulțumiri din partea angajaților și a organizațiilor sindicale care îi reprezintă, cu consecințe directe asupra populației”.
Citeşte integral analiza Sănătatea – cea mai mare abatere la estimarea cheltuielilor. Crește distanța dintre prognozele oficiale și realitate pe Curs de Guvernare