Grupul OMV Petrom, lovit grav de pandemie. Ce pierderi a înregistrat și ce se va întâmpla cu prețul țițeiului

Grupul OMV Petrom, lovit grav de pandemie. Ce pierderi a înregistrat și ce se va întâmpla cu prețul țițeiului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a avut pierderi de 41 de milioane de lei în trimestrul 3, de la un profit net de 785 milioane lei în trimestrul 3 din 2019.

De asemenea, veniturile din vânzări au scăzut cu 26%, la 5,05 miliarde lei, de la 6,86 miliarde lei în trimestrul 3 din 2019, potrivit datelor raportate, joi, de companie.

”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 26% comparativ cu trimestrul 3 2019, influenţată negativ de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 24%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi)”, arată raportul.

Pe de alta parte, profitul net s-a prăbuşit cu 70% în primele nouă luni ale anului, la 826 milioane lei, de la 2,76 miliarde lei în perioada similară din 2019.

În perioada ianuarie-septembrie, veniturile din vânzări au scăzut cu 17%, la 15,12 miliarde de lei.

Numărul de angajaţi ai OMV Petrom a scăzut cu 6%, la 11.798 în primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, conform News.ro.

Scăderi și la investiții

Investiţiile au însumat 816 milioane de lei în trimestrul 3 din 2020, cu 24% mai mici faţă de trimestrul 3 de anul trecut, din care 635 milioane de lei pentru investiţii organice, în timp ce diferenţa se referă la achiziţia participaţiei în Han Asparuh offshore din Bulgaria.

Datoriile totale au scăzut cu 300 milioane de lei la 30 septembrie 2020, comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2019, în principal datorită scăderii datoriilor pe termen scurt (inclusiv datoriile asociate activelor deţinute pentru vânzare) cu 174 milioane de lei, în mare parte ca rezultat al diminuării datoriilor comerciale, urmare a achiziţiilor mai scăzute, parţial compensate de creşterea datoriilor financiare în legătură cu instrumente de acoperire împotriva riscurilor aferente marjelor în rafinărie.

Ce se întâmplă cu prețul țiteiului

Pentru 2020, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi 40 dolari pe baril, faţă de 64 de dolari anul trecut, conform Agerpres.

"Ca urmare a impactului Covid-19,cererea de produse petroliere şi electricitate se estimează a fi sub nivelul înregistrat în 2019, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel similar cu cel al anului 2019, susţinută de industrii mari consumatoare de gaze naturale", mai spun responsabilii companiei petroliere. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇