Fondurile rămase nealocate din Mecanismul de Redresare și Reziliență ar putea fi folosite pentru reducerea dependenței energetice de Rusia

Fondurile rămase nealocate din Mecanismul de Redresare și Reziliență ar putea fi folosite pentru reducerea dependenței energetice de Rusia

Fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență care nu au fost încă solicitate de statele UE ar putea fi folosite pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Banii vor putea fi utilizați în special în investiții care să ducă la reducerea dependenței energetice a Uniunii Europene de Federația Rusă.

Raportul prin care se cere implementarea acestei măsuri, coordonat de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), a fost votat astăzi de Comisia pentru afaceri economice și monetare și de Comisia pentru bugete din Parlamentul European.

ADVERTISING

„Am adoptat Mecanismul European de Redresare și Reziliență la începutul anului trecut pentru a ajuta țările membre să se redreseze în urma crizei generate de pandemia de Covid-19.

Din bugetul total al mecanismului, de peste 700 de miliarde de euro, aproximativ 340 de miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, restul alocărilor fiind împrumuturi în condiții avantajoase. Acești bani sunt puși la dispoziția tuturor țărilor membre pentru finanțarea planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR).

ADVERTISING

România se numără printre țările care au solicitat alocarea sumelor maxime eligibile din ambele categorii de fonduri pentru finanțarea PNRR. Multe țări membre, însă, au solicitat momentan doar fondurile nerambursabile, nu și împrumuturile. Astfel, peste 200 de miliarde de euro sunt încă disponibile în acest moment.

Prin raportul de astăzi, susținem principiile propunerii Comisiei Europene din pachetul ”RePowerEU”, ca statele membre care nu au folosit încă împrumuturile din mecanism să informeze Comisia Europeană dacă consideră că nu au nevoie de acești bani și nu-i vor cere în viitor.

ADVERTISING

În felul acesta, fondurile nealocate ar putea fi puse la dispoziția celorlalte țări membre care au nevoie de mai multă finanțare, mai ales în contextul crizei generate de războiul din Ucraina”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după adoptarea raportului.

Europarlamentarul a subliniat că legislația europeană prevede clar ca fondurile alocate statelor membre prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență să fie corelate de respectarea principiilor privind statul de drept.

”Tocmai de aceea, în raportul adoptat astăzi, cerem Comisiei să monitorizeze respectarea statului de drept în țările membre pe toată perioada implementării PNRR-urilor, nu doar la adoptarea lor.

Legislația europeană trebuie aplicată tuturor și nu trebuie să acceptăm ca vreun guvern sau politician din Europa să beneficieze de fonduri prin acest mecanism în timp ce încalcă statul de drept”, a mai spus eurodeputatul român.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇