Presiunile economice de pe urma noilor taxe vamale americane vor face ca datoria publică mondială să depășească nivelul din perioada pandemiei, ajungând la aproape 100% din PIB-ul global până la finalul deceniului, deoarece creșterea mai lentă a economiei și problemele comerciale afectează bugetele statelor, se arată într-un raport publicat miercuri de Fondul Monetar Internațional (FMI).
Conform FMI, datoria publică mondială va crește cu 2,8 puncte procentuale, la 95,1% din PIB-ul global în 2025. Tendința ascendentă va continua probabil, ajungând la 99,6% din PIB-ul global până în 2030, transmite Reuters.
- FMI taie la jumătate previziunea de creștere economică pentru România. Principalul vinovat
- Economist: La cum arată situația financiară, un acord cu FMI devine o mană cerească
În 2020, datoria publică mondială a atins nivelul de vârf de 98,9% din PIB, guvernele majorând împrumuturile pentru a face față efectelor pandemiei și declinului economiei. În următorii doi ani, datoria a scăzut cu 10 puncte procentuale, dar a revenit pe creștere și cele mai recente previziuni arată o accelerare.
”Taxele vamale americane majore anunțate de Statele Unite, măsurile de retorsiune ale altor țări și nivelul excepțional de ridicat al incertitudinii politice contribuie la înrăutățirea perspectivelor și agravează riscurile.
Astfel, guvernele se confruntă cu dificultăți sporite, bugetele lor fiind afectate de cheltuielile mai mari din domeniul apărării, de cererile pentru mai mult sprijin social, de majorarea costurilor cu serviciul datoriei, pe fondul presiunilor inflaționiste”, se arată în raport.
Deficitele fiscale anuale ale guvernelor sunt estimate în medie la 5,1% din PIB în 2025, comparativ cu 5% din PIB în 2024, 3,7% din PIB în 2022 și 9,5% din PIB în 2020.
Economia mondială, în scădere
În cel mai recent raport World Economic Outlook (WEO), publicat marți de instituția financiară internațională, se estimează un avans al economiei mondiale de 2,8% în 2025 și de 3% în 2026, după ce în ianuarie se previziona o expansiune de 3,3% anul acesta și anul viitor. FMI a numit raportul ”o previziune de referință” pe baza evoluțiilor până în 4 aprilie, citând complexitatea extremă și fluiditatea din prezent.
Previziunile bugetare ale FMI se bazează pe aceste date. Perspectivele economice și fiscale s-ar putea înrăutăți, pe fondul intensificării războiului comercial.
Nivelurile datoriei ar putea crește peste 117% din PIB până în 2027, nivelul estimat în scenariul advers sever, ”dacă veniturile și producția economică scad mult mai accentuat decât în actualele previziuni, în urma majorării taxelor vamale și a perspectivelor de creștere mai slabe”, se arată în raport.
Un astfel de nivel al datoriei ar reprezenta cea mai ridicată pondere în PIB de la Al Doilea Război Mondial, avertizează FMI.
În pofida sporirii presiunilor asupra datoriei, FMI a cerut țărilor să prioritizeze reducerea datoriei publice, pentru a ajuta la construirea de rezerve fiscale (fiscal buffers), pentru a ține sub control viitoarele șocuri economice, care vor necesita un echilibru politic delicat.