Șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a criticat miercuri mai multe măsuri luate de Guvernul PSD-PNL și a anunțat că pachetul fiscal pe care premierul Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea nu este suficient pentru a pune frână deficitului.
FMI estimează că pentru 2023 deficitul va ajunge chiar la 6% și în 2024 sunt șanse să se ajungă la 5%, dacă sunt luate măsurile necesare.
Despre inflație, Martijn estimează că va scădea de la 7 la sută la finele lui 2023, la 4,5 la sută în 2024, însă rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României.
Șeful delegației FMI a spus că pachetul fiscal adoptat de Guvern nu e suficient pentru a aduce deficitul în marja asumată și a enumerat o serie de măsuri pe care Executivul ar trebui să le ia în următorii 2 ani. Printre ele a vorbit de eliminarea completă a scutirilor fiscale și a cotelor reduse de TVA, reducerea facilităților pentru IMM-uri sau creșterea taxei pe proprietăți.
El a mai spus că politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă și că taxa de 1% pe cifra de afaceri este o povară suplimentară.
„Majorarea impozitului pe microîntreprinderi va crește veniturile fiscale; însă, pentru a elimina cu adevărat această lacună, pragul de înregistrare ca microîntreprindere ar trebui să fie redus în continuare. În plus, impozitele pe cifra de afaceri aplicate băncilor și marilor întreprinderi reprezintă o povară inechitabilă pentru întreprinderile cu marje reduse și pot reduce intermedierea financiară. (...)
Credem că prin microîntreprinderi sunt lacune prin care se evită plata unor taxe. De aceea, trebuie redus pragul, dar chiar și 250.000 este ridicat. Mai potrivit ar fi 60.000 de euro”, a spus șeful delegației FMI.
Martijn a adăugat și că este necesar ca Guvernul să găsească și să ia rapid acele măsuri care pot crește veniturile la buget cu 2%, precum și accelerarea investițiilor cu fonduri UE.
„Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani. (...)
Veniturile din impozite în România sunt foarte scăzute față de alte state europene și, de aceea, credem că este loc pentru îmbunătățirea colectării. Nu am explorat diverse opțiuni privind privatizarea unor companii de stat. Sistemul de taxare a proprietății este depășit și susținem modernizarea acestuia", a subliniat șeful delegației FMI.
El a criticat și decizia Guvernului de a controla prețurile la alimente: „Nu e o strategie bună pentru scăderea prețurilor”.