Fitch reconfirmă ratingul României și perspectiva stabilă

Fitch reconfirmă ratingul României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul României și perspectiva stabilă a acestuia, potrivit unui comunicat de presă emis de agenție.

Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile a fost luată ținând cont de statutul de membru al UE al țării noastre şi de fluxurile de capital de la UE care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării.

De asemenea, a contat și evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB).

ADVERTISING

Tot la aspecte pozitive se află și rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), dar şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Agenţia evidenţiază şi datoria publică stabilă și trendul descendent al inflaţiei din România.

Prognozele Fitch pentru creșterea economică a României sunt de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condiţiile în care vom beneficia de fonduri europene importante.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce trebuie să se întâmple pentru îmbunătățirea ratingului de țară:

  • reducerea deficitului bugetar, care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu
  • îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

La capitolul riscuri, Fitch menționează:

  • persistenţa unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu
  • deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, ca urmare a unor deficite de cont curent mari şi a reducerii intrărilor de capital extern.
ADVERTISING

"Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă”, a apreciat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇