Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul României și perspectiva stabilă a acestuia, potrivit unui comunicat de presă emis de agenție.
Decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile a fost luată ținând cont de statutul de membru al UE al țării noastre şi de fluxurile de capital de la UE care sprijină investiţiile şi stabilitatea macroeconomică a ţării.
De asemenea, a contat și evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare ţărilor din aceeaşi grupă de rating (BBB).
Tot la aspecte pozitive se află și rezilienţa economică de care a dat dovadă România în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), dar şi stabilitatea politică de care s-a bucurat ţara noastră începând cu finalul anului 2021. Agenţia evidenţiază şi datoria publică stabilă și trendul descendent al inflaţiei din România.
Prognozele Fitch pentru creșterea economică a României sunt de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condiţiile în care vom beneficia de fonduri europene importante.
Ce trebuie să se întâmple pentru îmbunătățirea ratingului de țară:
- reducerea deficitului bugetar, care ar susţine şi o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu
- îmbunătăţirea structurală a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.
La capitolul riscuri, Fitch menționează:
- persistenţa unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentă a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu
- deteriorarea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, ca urmare a unor deficite de cont curent mari şi a reducerii intrărilor de capital extern.
"Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a promova o creştere economică sustenabilă”, a apreciat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.