Uniunea Europeană intenționează să îşi facă stocuri de urgență de materiale critice, cum sunt pământurile rare, precum și truse de reparare a cablurilor energetice și optice, în contextul unui peisaj global tot mai tensionat și al riscurilor crescute de sabotaj, război și criză climatică.
„UE se confruntă cu un peisaj de risc din ce în ce mai complex, marcat de tensiuni geopolitice în creștere, inclusiv conflicte, impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, degradarea mediului și amenințări hibride și cibernetice”, arată un document preliminar al Comisiei Europene, citat de Financial Times.
Comisia Europeană propune ca statele membre să-și coordoneze rezervele de alimente, medicamente și chiar combustibil nuclear, ca parte a unei strategii mai largi de consolidare a rezilienței Uniunii.
De asemenea, Bruxelles-ul va accelera crearea unor stocuri la nivel european pentru resurse esențiale – de la componente pentru infrastructura energetică la materii prime strategice – vitale pentru industrii sensibile precum apărarea și energia verde.
Măsura vine pe fondul preocupărilor tot mai mari privind vulnerabilitatea infrastructurii critice europene, după mai multe incidente suspecte din ultimii ani, cu sabotaje asupra cablurilor submarine de comunicații și gazoductelor.
Apel la mentalitate de „pregătire națională”
Fostul președinte al Finlandei, Sauli Niinistö, a calificat într-un raport din octombrie 2024 securitatea drept „un bun public” și a recomandat stabilirea unor „ținte minime de pregătire” pentru diverse scenarii de criză, inclusiv agresiune militară sau colapsul lanțurilor globale de aprovizionare.
În martie, Comisia a emis deja recomandări pentru cetățeni, îndemnându-i să dețină acasă rezerve suficiente pentru a supraviețui cel puțin 72 de ore în caz de urgență.
UE deține deja o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, un avion medical de evacuare, spitale mobile și materiale sanitare esențiale, distribuite în 22 de state membre, însă Comisia avertizează că este nevoie de o rețea de stocare mai bine coordonată și integrată.
Colaborare cu NATO și stimulente pentru sectorul privat
Potrivit Financial Times, Comisia propune și stimulente pentru implicarea sectorului privat în efortul de stocare, precum deduceri fiscale.
Se discută inclusiv despre crearea unor depozite comune cu aliații strategici ai UE și gestionarea coordonată a infrastructurii cu dublă utilizare, în colaborare cu NATO.
Necesitatea acestor investiții va fi inclusă în propunerile pentru următorul buget multianual al UE, care urmează să fie prezentate în cursul lunii iulie.
Documentul oficial privind strategia de stocare urmează să fie publicat săptămâna viitoare, menționează Financial Times, însă forma sa finală ar putea suferi modificări.