Economisirea pe înțelesul tuturor. Cum să devii propriul stâlp de siguranță financiară

Economisirea pe înțelesul tuturor. Cum să devii propriul stâlp de siguranță financiară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Siguranța financiară stă doar în mâinile noastre, ale fiecăruia, iar economisirea este primul pas pe care îl putem face pentru a evita destabilizarea bugetului sau, mai rău, îndatorarea pe termen lung cu costuri usturătoare. Și, dacă nu vrem să depindem de alții, trebuie să învățăm să economisim și să le arătăm și copiilor noștri cum se face asta.

Dar ce înseamnă, mai exact, să economisim și ce ne poate convinge să nu ținem banii acasă, ”în siguranță”? Cu minime cunoștințe și o mentalitate sănătoasă, lucrurile devin mult mai clare, spun specialiștii.

”Să economisești înseamnă, în primul rând, să nu cheltuiești tot ce ai. Tentația e mare să consumi tot cum ai luat salariul”, spune prof. dr. Cristian Păun, profesor universitar de finanțe la Academia de Studii Economice din București, în cadrul proiectului Finanțe pe Înțelesul Tuturor.

Dar trebuie să fii cumpătat.

De toți banii by BT - Economisirea

În primul rând, ideal, ar trebui să strângi întâi niște bani pentru urgențe, o sumă în contul curent la care să poți apela oricând ai o cheltuială urgentă ce depășește cheltuielile lunare: o reparație ad-hoc a mașinii, un aparat electrocasnic stricat sau o intervenție medicală. Pe banii aceștia, ar trebui să poți ”pune mâna” oricând.

ADVERTISING

Mai departe, însă, trebuie să-ți dezvolți o strategie pe termen lung. Practic, să pui banii din economii într-un loc sigur, asumându-ți că nu vei apela la ei nici mâine, nici peste o lună. Un astfel de loc poate fi un depozit la termen, foarte eficient pentru că îți protejează banii de inflație și, mai mult decât atât, îi poate multiplica.

Cum îi multiplică? Simplu, prin dobânda la care nu-ai avea acces dacă banii ar sta ”la saltea”.

”Atunci când economisești și te tot chinui tu să pui bani deoparte, poți să și câștigi ceva. Asta se întâmplă când duci bani la bancă și primești o dobândă. Pe 100 de lei pe care tu-i duci lunar, banca îți dă o dobândă, îi adaugă la banii tăi din cont.

Astfel, spre exemplu, poți să îți dublezi suma în 7 ani cu o dobândă în jur de 10%. Cu cât dobânda e mai mare sau mai mică, dublarea sumei se întâmplă mai devreme sau mai târziu. Acasă nu ți se multiplică banii”, spune profesor dr. Cristian Păun.

ADVERTISING

Puterea obișnuinței, AS-ul din mâneca ta

Și pentru că am început deja să privim la rezultate ce vor apărea peste câțiva ani, în perspectivă așadar, trebuie să știm că secretul stă în ”puterea obișnuinței”.

Economisirea e un comportament care se construieşte. E foarte important să-ți construiești acest comportament. Să începi întotdeauna cu un plan. Chiar dacă veniturile nu sunt substanțiale, trebuie să-ți construiești acest obicei de a nu da frâu liber tentației. Economisirea face parte din procesul de obținere a resurselor necesare pentru a-ți îndeplini visurile. E important să avem acest comportament de mic”, punctează profesorul universitar.

Privind în profunzime, putem face o analogie cu gândirea unui sportiv: Nu poți avea rezultate remarcabile din a doua zi în care ai început să faci sport, dar doar exersând zilnic poți face performanță.

ADVERTISING

Așa e și cu economisirea. Uneori poate părea dificil să pui deoparte un procent din venituri, mai ales că totul se scumpește și mai apar și cheltuieli neprevăzute, dar cu un fond de urgență la îndemână și mentalitate de ”econom”, vei avea numai de câștigat. La propriu, dacă înțelegem puterea dobânzii compuse ca pe un ”bulgăre” de… bani.

Investițiile, o chestiune de mentalitate

Desigur, odată ce te-ai obișnuit să aloci bani pentru planurile tale și stăpânești ”arta” economisirii, orice bancă are specialiști care te pot sfătui și despre alte modalități prin care poți trece de la siguranță financiară la performanță financiară, precum investițiile în titlurile de stat sau acțiuni.

Ce vor face ei prima dată? ”Te vor ajuta să afli ce nivel de risc tolerezi pentru a stabili pe mai departe strategia ta de investiții”, a explicat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF) pentru spotmedia.ro

”Trebuie să cunoaștem ce i se potrivește investitorului. Și trebuie să înțelegem cât timp are nevoie de acei bani. Pentru că una e să aibă nevoie de bani într-o lună, un an, și alta e de la 3 ani în sus.

Pentru că, dacă nu tolerează un nivel de volatilitate și un nivel de risc mai mare, sigur că probabil titlurile de stat sunt mai la îndemână sau poate doar depozitele.

Ceea ce noi spunem tuturor este ”Nu investi bani în acțiuni sau în fondul de acțiuni când ai nevoie de bani mâine”. Pentru că s-ar putea să ai mâine un pic mai puțin și trebuie să treci prin stomac acest lucru. Să înțelegi că, deși ai investit 15.000 de euro, s-ar putea ca peste o lună să ai 14.800. Dacă te gândești că ți-ar fi plăcut să vezi 15.100 în loc de 14.800, înseamnă că nu ești potrivit pentru astfel de investiții.

Astea sunt unele din întrebările pe care le adresează specialiștii, ca să dea sfaturi. Aceste categorii sunt brokeri, administratori de fonduri și consultanții de investiții sau oameni din bănci, de la ghișee, care se ocupă de asemenea instrumente”, explică Horia Gustă.

Deși poate părea curajos să te avânți pe acest teren, un lucru e sigur: cel mai mare risc în astfel de investiții e să nu-ți fi construit deja o mentalitate de economisire pe termen lung.

Acest articol este oferit de Banca Transilvania în cadrul proiectului Finanțe pe Înțelesul Tuturor by BT


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇