Cele mai surprinzătoare evoluții ale economiilor din Europa Centrală și de Est în T3/2024 au fost înregistrate în Ungaria și România, prima contractându-se cu 0,7% în termeni anuali, iar cea de a doua crescând cu doar 1,1%, cu mult sub așteptări.
- Lovitură pentru economie: Fitch revizuiește perspectiva României la negativă, din cauza „incertitudinii politice”
- Noul guvern se naște gata speriat: necesarul de finanțare din 2024 a sărit la 250 de miliarde – deficit bugetar plus rostogolirea datoriilor vechi
Astfel, economiștii de la Erste Bank și-au revizuit prognoza pentru creșterea PIB în 2024 în scădere la 0,5% pentru Ungaria și la 0,8% în cazul României.
Indicatorii lunari din România sugerează că consumul a decelerat în T3/2024.
În mod similar, creşterea PIB în T3/2024 din Slovacia a fost, de asemenea, dezamăgitoare de 1,2%, sub așteptările de creștere de aproape de 2%.
În alte țări (Cehia, Polonia și Slovenia), estimările din trimestrul 3 pentru PIB au fost în cea mai mare parte în conformitate cu consensul pieței în ceea ce privește dinamica de creștere anuală.
Cu toate acestea, economia poloneză s-a contractat în mod neașteptat față de trimestrul anterior, estimarea flash pentru T3/2024 arătând o scădere de -0,2% față de T2/2024.
În general, redresarea economiilor din ECE în 2024 a fost mai slabă decât se anticipa inițial.
În ceea ce privește perspectivele pentru 2025, economiștii de la Erste subliniază riscul accentuării declinului față de previziunile actuale din cauza evoluției încetinite a economiei germane. Astfel că pentru Cehia, prognoza a fost revizuită pentru 2025 la 2,5%.
România, campioană la inflație în 2024
De la începutul anului, inflația a scăzut continuu în toate țările ECE, cu excepția Cehiei și Poloniei. Deși inflația din octombrie a fost mai scăzută în cea mai mare parte a regiunii comparativ cu ianuarie 2024, în octombrie au avut loc majorări în toate țările ECE, cu excepția Sloveniei.
Prețurile la energie și alimente sunt în spatele acestei evoluții nefavorabile.
În Slovacia, creșterea prețurilor la alimente a fost deosebit de mare. În România, inflația a surprins și ea prin avans, dar totuși se situează la cele mai scăzute niveluri din ultimii trei ani, rămânând, însă, campioana invincibilă a Uniunii Europene.
Citeşte integral analiza Economia – sub așteptări: Cum încheie statele din Europa Centrală și Est anul 2024. Specificul României pe Curs de Guvernare