Germania nu renunță la gazul rusesc? Asigurarea pentru Nord Stream 1 a fost reînnoită

Germania nu renunță la gazul rusesc? Asigurarea pentru Nord Stream 1 a fost reînnoită

Companiile germane de asigurări Allianz şi Munich Re au reînnoit contractul pentru gazoductul Nord Stream 1, controlat de Rusia.

Surse citate de Reuters spun că asta arată că nu este exclusă o repunere în funcţiune a conductei afectată de un presupus sabotaj.

Asigurarea de către două dintre cele mai mari companii din Germania este esențială pentru orice viitor pe termen lung al conductei, care a fost principala rută a gazului rusesc către Europa timp de un deceniu înainte de explozia din septembrie.

ADVERTISING

Măsura luată de companiile de asigurări este în contrast cu poziția publică a Germaniei de a rupe legăturile cu Moscova, dar sursele spun că guvernul german nu s-a opus.

Majoritatea investitorilor occidentali au decis să deprecieze valoarea participaţiilor lor la conducta Nord Stream 1.

Munich Re, Allianz și cancelaria Germaniei au refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul Economiei a spus că asigurările nu fac parte din sprijinul pe care guvernul l-a oferit în trecut pentru conductă.

Rusia deține un pachet de 51% din Nord Stream 1 printr-o filială a grupului energetic de stat Gazprom (GAZP.MM).

ADVERTISING

Unii dintre acţionarii germani ai Nord Stream 1 sunt în favoarea conservării conductei deteriorate de explozie, în cazul în care relaţiile cu Moscova se vor îmbunătăţi.

Una dintre surse a spus că Berlinul a tolerat o astfel de abordare faţă de Nord Stream 1, chiar dacă a spus în mod public că legăturile energetice cu Rusia au fost rupte.

Polița de asigurare acoperă daunele aduse conductei și problemele legate de întreruperea activității. Asigurarea ar facilita, de asemenea, orice lucrări de reparații necesare pentru a relua livrările de gaz către Europa.

ADVERTISING

În timp ce importul de țiței și produse petroliere rusești este interzis în temeiul sancțiunilor Uniunii Europene (UE), importurile de gaze rusești sunt permise. Occidentul, însă, încearcă să găsească alternative.

Importurile Europei de gaz rusesc au scăzut de la aproximativ 40% la mai puțin de 10% de când a început invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇