Dobânzi plafonate la IFN-uri și limite pentru ratele bancare. Legea merge la Iohannis

Dobânzi plafonate la IFN-uri și limite pentru ratele bancare. Legea merge la Iohannis
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii care iau împrumuturi de la instituții financiare nebancare (IFN) vor scăpa de dobânzile uriașe pe care erau obligați să le plătească până acum.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, marţi, o lege care impune un plafon pentru dobânzi și a restrâns creanţele cerute de recuperatori.

Iniţiativa legislativă aparţine senatorului PSD Daniel Zamfir şi are ca obiect măsuri destinate protecţiei consumatorilor.

Astfel, limita maximă plătită de clienți va fi dublul sumei împrumutate. Iar firmele de recuperare nu vor putea cere de la debitori mai mult decât valoarea creanței.

Alte prevederi:

  • ratele la creditele bancare nu vor putea creşte cu mai mult de 50% faţă de suma iniţială stabilită în contract
  • DAE la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.
  • DAE la creditele de consum nu poate depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR
  • societăţile de leasing trebuie să ofere posibilitatea de a vinde maşina în 30 de zile pentru achitarea datoriilor
ADVERTISING

Prin excepţie de la aceste prevederi, „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului", mai prevede legea.

În plus, tot prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

O altă excepţie este şi „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

ADVERTISING

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, conform sursei citate.

„Noile reglementări vor acoperi inclusiv IFN-urile asociate băncilor, care erau deja reglementate de legea dării în plată. Aceste măsuri se aplică creditelor în desfăşurare şi creanţelor în executare, începând imediat după intrarea legii în vigoare, însă nu se aplică retroactiv pentru creditele sau creanţele deja achitate”, spune deputatul PSD Oana Florea.

ADVERTISING

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, mai prevede noua lege.

În cazul unui refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie ANPC.

„Constituie practică comercială incorectă:

a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;

b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;

c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;

d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive”, potrivit sursei menţionate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇