Deficitul bugetar a ajuns în primele şapte luni la aproape 50 miliarde de lei. Cheltuielile au fost mult mai mari decât veniturile, mai ales din cauza pandemiei

Deficitul bugetar a ajuns în primele şapte luni la aproape 50 miliarde de lei. Cheltuielile au fost mult mai mari decât veniturile, mai ales din cauza pandemiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deficitul bugetar a ajuns în primele şapte luni la 4,7% din PIB, adică 49,68 miliarde de lei, faţă de 1,76% din PIB în perioada similară din 2019 (18,14 miliarde de lei).

Creşterea este cauzată de încasările bugetare reduse în perioada martie-iulie din cauza crizei, precum şi de amânărea plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (12,5 miliarde de lei).

Totodată, deficitul a urcat și din cauza creșterii cu 3,05 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-iulie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat.

ADVERTISING

Cheltuielile au crescut cu 13,4%

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 224,83 miliarde de lei, în timp ce veniturile au fost de doar 175,15 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului.

Cheltuielile au crescut în termeni nominali cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 2,5 puncte procentuale de la 18,7% din PIB 2019 la 21,3% din PIB în 2020.

Majorarea cheltuielilor a fost cauzată și de măsurile care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de Covid-19.

ADVERTISING

Mai exact au fost necesare sume suplimentare pentru finanțarea în regim de urgenţă a cheltuielilor de gestionare a situaţiei epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului.

Totodată, a fost necesară luarea de măsuri cu caracter excepţional, în domeniul social şi economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populaţiei.

Cheltuielile de personal au însumat 63,2 miliarde de lei, în creştere cu 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Este vorba despre majorările salariale, îndemnizaţia de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, cât şi majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020.

ADVERTISING

Din totalul cheltuielilor de personal, plăţile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 228 milioane de lei.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 30,1 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de anul precedent. Acestea au fost determinate în special de plăţi suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi şi alte produse necesare diagnosticării şi tratării pacienţilor infectaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Veniturile au scăzut cu 2,7%

De cealaltă parte, veniturile bugetului general consolidat au însumat 175,15 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului 2020, în scădere cu 2,7% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Reducerea veniturilor a fost cauzată în principal de contracţia încasărilor nete din TVA (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA şi a amânării plăţii obligaţiilor fiscale) şi de cea a veniturilor nefiscale.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au înregistrat 14,34 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului curent, consemnând o creştere de 6,5% (an/an).

Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declaraţiei unice, cu 50% mai mari faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește contribuţiile de asigurări, acestea au totalizat 64,78 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului 2020, prezentând o stagnare faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Încasările din contribuţii sociale au fost afectate de: prorogarea termenului de plată a obligaţiilor fiscale declarate de către contribuabili, de modificarea bazei de calcul a CAS şi CASS datorată de salariaţii cu contract individual de muncă cu timp parţial şi de scutirea de la plată a contribuţiei asiguratorii în muncă (pentru şomajul tehnic).

Încasările din impozitul pe profit au însumat 10,24 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului curent, în scădere cu 14,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Alte impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane juridice au înregistrat 2,06 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului, în scădere cu 16% (an/an).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇