De ce va construi Italia cel mai lung pod suspendat din lume într-un loc zgâlțâit de cutremure

De ce va construi Italia cel mai lung pod suspendat din lume într-un loc zgâlțâit de cutremure
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul acesta va începe construcția celui mai lung pod suspendat din lume, potrivit guvernului de la Roma. Va fi o provocare fără egal pe care statul italian este decis să și-o asume cu orice preț.

Podul care va lega insula Sicilia și Italia continentală ar traversa strâmtoarea Messina pe o distanță de 3.300 de metri. Construcția trebuie, însă, să înfrunte activitatea tectonică intensă din această zonă.

Ideea de a lega Sicilia de Italia continentală nu este una nouă. Imperiul Roman, regele Carol cel Mare și guvernele italiene moderne au încercat, în diferite epoci, să depășească faza de planificare, însă costurile, timpul necesar și provocările unei asemenea construcții într-o zonă predispusă la cutremure au făcut ca fiecare tentativă să fie abandonată înainte ca lucrările să înceapă, scrie Newsweek.

De data aceasta, conducerea Italiei e decisă să împlinească cu orice preț acest vis de a lega Sicilia de Europa. Și va fi un vis extrem de scump.

Cât va costa marele pod al Italiei

Cabinetul premierului italian Giorgia Meloni a reluat conceptul, ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini, fiind forța motrice din spatele priectului podului peste Strâmtoarea Messina.

Designul podului nu va face rabat la cheltuieli - va fi o structură pe care vor circula atât trenuri, cât și vehicule pe distanța de 3,2 kilometri dintre localitățile Torre Faro din Sicilia și Villa San Giovanni de pe continent.

hartă Sicilia pod
Podul va traversa Strâmtoarea Messina și va lega Sicilia de regiunea Calabria. Sursa: CNN

Ultimele estimări prevăd un cost de aproximativ 13,5 miliarde de euro, echivalentul a 15,3 miliarde de dolari. O mică parte din această sumă va fi finanțată de Uniunea Europeană, dar contribuția oferită de Bruxelles, 25 de milioane de euro, acoperă abia jumătate din costurile de proiectare.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că fondurile necesare vor fi etapizate pe mai mulți ani, primele trei rate fiind plătite până în 2026.

Conform datelor guvernului de la Roma, numai faza de construcție ar contribui cu 2,9 miliarde de euro la PIB-ul național și ar genera angajarea a 100.000 de oameni și 300 de furnizori, iar majoritatea acestor angajați ar veni din regiunile Sicilia și Calabria, unde ratele șomajului sunt ridicate, potrivit CNN.

Dacă va fi finalizat, podul de peste strâmtoarea Messina va deveni cel mai mare pod suspendat din lume, depășind Podul Canakkale din Turcia, care are 1.915 metri lungime. De fapt, podul Strâmtorii Messina ar fi lung cât cele mai lungi două poduri suspendate din China - Yangsigang Yangtze și Nansha - socotite laolaltă.

Topul celor mai lungi poduri suspendate din lume:

  • Canakkale, Turcia - 2.023 metri
  • Akashi Kaikyo, Japonia - 1.915
  • Yangsigang Changjiang, China - 1.700
  • Nansha, China - 1.688
  • Shenzen-Zhongshan, China - 1.666
  • Xihoumen, China - 1.650
  • Great Belt, Danemarca - 1.624
  • Ningyang Yangtze, China - 1.560
  • Osman Gazi, Coreea de Sud - 1.550
  • Yi Sun-sin, China - 1.545

Podul din sudul Italiei ar avea o înălțime de aproximativ 74 de metri deasupra nivelului mării și ar permite un canal de navigație de 600 de metri, permițând trecerea vaselor de marfă și chiar a celor mai înalte nave de croazieră. De asemenea, ar fi proiectat să reziste la un cutremur cu magnitudinea de 7,5.

pod Messina
Foto: Webuild

Poate rezista un pod într-o zonă seismică?

Cea mai mare problemă pentru Podul Strâmtorii Messina este locația sa. Sicilia și regiunea înconjurătoare a Italiei sunt predispuse la activități seismice care ar putea perturba procesul de construcție și structura finală.

Cu toate acestea, Guy Nordenson, profesor de inginerie structurală la Universitatea Princeton, a declarat pentru Newsweek că proiectarea unui pod suspendat poate surmonta orice probleme tectonice, întrucât acest tip de pod este cel mai flexibil.

"Rețineți că aceste poduri sunt destul de flexibile și pot prelua mișcarea solului și, mai important, deplasările turnurilor, mai bine decât multe clădiri", a spus Nordenson.

Inginerul a făcut comparații cu podul Akashi Kaikyo din Japonia, al treilea ca lungime din lume, care se află tot într-o zonă activă din punct de vedere geologic.

"Podul japonez Akashi Kaikyo este un fel de văr cu Messina, dacă vreți, și acesta trebuie să facă față seismelor. Marele cutremur Hanshin din 17 ianuarie 1995 (cu o magnitudine de 7,3 și epicentrul la 20 km vest de Kobe) a mișcat turnurile, singurele structuri care fuseseră ridicate la acea vreme.

Pietro Salini, CEO-ul Webuild, este conștient de miza pariului pe care și-l asumă. "Podul Strâmtoarea Messina e o provocare tehnologică uriașă. 3 kilometri de pod vor fi suspendați în strâmtoare (…). Este, de asemenea, provocarea Italiei către restul lumii", a spus el.

Când vor începe lucrările și cât vor dura

Proiectul a stârnit controverse în Italia, însă guvernul italian își menține angajamentul de a începe lucrările până la sfârșitul acestui an, cu data de finalizare în 2032.

La începutul lunii aprilie, constructorul Webuild anunța că lucrările vor începe la sfârșitul lui 2025. "Sper să fiu acolo și să reușesc să o traversăm împreună cu întreaga echipă până la sfârșitul anului 2032", a declarat CEO-ul Webuild, Pietro Salini.

Cu toate acestea, Nordenson apreciază că este greu de anticipat o dată definitivă pentru debutul sau finalizarea lucrărilor. El a comparat acest proiect cu bariera MOSE, menită să protejeze Veneția de inundații: "Este cam dificil de prezis termenul de finalizare. Bariera MOSE din Veneția a fost, de asemenea, o prioritate a guvernului Berlusconi și a luat câteva decenii."

"Pe lângă calitatea ingineriei și a designului, costul este legat de graficul de lucru și de gradul de transparență sau corupție care poate surveni, dar și de rotițele lente ale birocrației. E nevoie de o combinație rară de excelență în proiectare, execuție onestă și publică și respect pentru meșteșug și munca implicată", a detaliat expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇