Curtea de Conturi și Ministerul Agriculturii se ceartă pe Strategia de deșertificare a României

Curtea de Conturi și Ministerul Agriculturii se ceartă pe Strategia de deșertificare a României

Curtea de Conturi a României a făcut un audit la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a descoperit mai multe „puncte slabe”.

Printre altele, Curtea de Conturi susține că, în ultimii 20 de ani, Strategia națională pentru combaterea deșertificării, degradării terenurilor a fost implementată într-o măsură redusă.

Aceasta, spune instituția, a fost cauzată în principal de neaprobarea Programului de punere în aplicare a Strategiei, a lipsei instrumentelor de implementare, a slabei capacități de cooperare intersectorială, cât și a neconcordanțelor dintre programele propuse cu planurile comunităților locale.

ADVERTISING

În plus, nu există un inventar centralizat al terenurilor degradate și nici un program pentru împădurirea acestora, cu toate că era o obligație impusă de lege, spune Curtea de Conturi.

Reacția ministerului

Ministerul Agriculturii a reacționat și afirmă că concluziile auditului desfășurat de funcționarii Curții de Conturi, pentru intervalul 2000 – 2021, nu țin cont de câteva aspecte esențiale.

Astfel, spune ministerul, România are o strategie națională privind adaptarea la schimbările climatice, proiect realizat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în colaborare cu toate instituțiile cu atribuții în domeniu, inclusiv cu Ministerul Agriculturii.

ADVERTISING

„Reiterăm faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este instituția statului român abilitată să gestioneze documentele strategice privind măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice, în ansamblul lor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale oferă fără rezerve întregul sprijin, prin intermediul specialiștilor săi pe acest domeniu, generând politici publice în baza atribuțiilor legale.

În legătură cu acest aspect, MADR solicită experților Curții de Conturi mai multă rigoare în cunoașterea și înțelegerea atribuțiilor instituțiilor statului român și nivelului de implicare a fiecăruia pe domeniul său de competență”, transmite Ministerul Agriculturii.

ADVERTISING

De asemenea, acesta susține că România are o strategie în ceea ce privește dezvoltarea agriculturii, inclusiv pe domeniul auditat în Raportul Curții de Conturi, cel al combaterii deșertificării și eroziunii solului. Documentul denumit ”Planul Național Strategic 2023-2027”, este avizat de Parlamentul României și acceptat de Comisia Europeană.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face precizarea că toate aceste date au fost puse la dispoziția funcționarilor Curții de Conturi în procedura de audit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇