Restricțiile pentru economisirea de energie schimbă lumea. Deciziile anunțate în Spania

Restricțiile pentru economisirea de energie schimbă lumea. Deciziile anunțate în Spania

Guvernul Spaniei a anunţat limite de temperatură pentru aerul condiţionat şi încălzirea clădirilor, în vederea economiei de energie.

citizen

Sistemele energetice europene se confruntă cu probleme din cauza valului de căldură şi reducerii importurilor de gaze din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obţinut o derogare şi va încerca să consume cu 7% mai puţin, deşi iniţial se opusese acordului.

Printre restricţiile anunţate de ministrul pentru Tranziţia Ecologică, Teresa Ribera, după şedinţa săptămânală de guvern de luni, se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în mall-uri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.

citizen

Magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.

Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22.

Măsurile sunt precizate într-un decret regal şi vor fi impuse după o perioadă de tranziţie de o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial, urmând să rămână în vigoare până la 1 noiembrie 2023.

Ribera a cerut totodată firmelor private să recurgă mai mult la telemuncă. Reuters reaminteşte că premierul spaniol Pedro Sanchez a propus săptămâna trecută şi renunţarea la cravate, ca o primă modalitate de a face economii la aerul condiţionat.

citizen

Și în Franța, magazinele vor fi obligate să închidă ușile atunci când folosesc aerul condiționat și să limiteze iluminatul cu neon, în încercarea de a reduce risipa de energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇