Cum se circulă cu Metroul Drumul Taberei: Care sunt cele mai spectaculoase stații și ce a mai rămas de făcut (Galerie Foto&Video)

Cum se circulă cu Metroul Drumul Taberei: Care sunt cele mai spectaculoase stații și ce a mai rămas de făcut (Galerie Foto&Video)

După ce au așteptat 5 ani în plus, bucureștenii pot, în sfârșit, să ajungă cu metroul din Drumul Taberei până aproape de centrul Capitalei.

După câteva zile de la inaugurarea liniei, am încercat să aflăm cum se circulă pe noua magistrală și dacă bucureștenii se bucură măcar acum de metroul pe care l-au așteptat atât de mult.

Iată cum stau lucrurile pe Magistrala 5 de metrou, la câteva zile după inaugurare.

În mod normal, Magistrala 5 de metrou trebuia să facă legătura între Drumul Taberei (cu plecare din stația Râul Doamnei) și Pantelimon (cu sosire în stația omonimă).

Nu s-a construit însă decât o primă parte a acestei magistrale, de la Râul Doamnei până la Eroilor (unde s-a realizat o stație nouă, numită Eroilor 2). Și așa lucrările - încă neterminate - au durat aproximativ 11 ani, cu 5 ani mai mult decât ar fi trebuit.

Dar una peste alta, după nenumărate amânări, jumătatea de magistrală s-a inaugurat pe 14 septembrie, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Ludovic Orban și a altor reprezentanți ai Guvernului.

Cât durează călătoria cu metroul din Drumul Taberei până la Eroilor

Vineri, pe 18 septembrie, adică în a 4-a zi de la inaugurarea liniei M5, am coborât în stația de la Râul Doamnei la 8:37. Tocmai pleca un tren spre Eroilor.

E o oră în care, în stațiile de pe magistralele mai aglomerate, cum ar fi M3, se adună o mulțime de călători. Chiar și acum, în plină pandemie.

Peronul de la Râul Doamnei a rămas, însă, pustiu pentru câteva minute. Apoi, au apărut două persoane. Și apoi încă una.

Până la 8:45, când a ajuns trenul în stație, se adunaseră cam 20 de oameni. Până la Eroilor au mai urcat încă vreo 30 de persoane. Nimeni n-a fost nevoit să circule în picioare.

ADVERTISING

Au făcut-o doar agenții de pază. După cum am observat circulând mai bine de jumătate de zi pe magistrală, există un agent de pază aproape în fiecare tren.

cati-oameni-circula-cu-metroul-spre-drumul-taberei
Câți oameni circulau cu metroul de la Drumul Taberei la Eroilor, la 4 zile după inaugurarea magistralei M5

Cele nouă stații sunt scurte. Unele se parcurg în mai puțin de un minut.

Traseul-metroului-Drumul-Taberei-
Traseul Metroului Drumul Taberei

Iată cât a durat vineri dimineață traseul, între stații:

  • 1 minut și 30 de secunde de la Râul Doamnei la Constantin Brâncuși
  • 1 minut și 14 secunde de la Constantin Brâncuși la Romancierilor
  • 1 minut și 8 secunde de la Romancierilor la Parc Drumul Taberei
  • 1 minut și 9 secunde de la Parc Drumul Taberei la Tudor Vladimirescu
  • 56 de secunde de la Tudor Vladimirescu la Favorit
  • 53 de secunde de la Favorit la Orizont
  • 1minut și 12 secunde de la Orizont la Academia Militară
  • 2 minute și 26 de secunde de la Academia Militară la Eroilor

Cu tot cu timpul petrecut în stații, un traseu durează cel mult 15-16 minute.

Conducerea Metrorex a explicat mai demult că stațiile sunt atât de dese tocmai pentru a putea prelua cât mai mulți călători din zona Drumul Taberei, fără a-i obliga pe oameni să meargă mult până la stații.

Faptul că se circulă pe traseul nou cu trenuri vechi e un neajuns. Chiar dacă Metrorex curăță trenurile - care, de regulă, nu ajung la fel de mizerabile ca autobuzele STB, spre exemplu - călătorind pe M5 tot te simți ca și cum intri cu pantofii prăfuiți printr-o casă nouă și curată.

Care e atmosfera în stații

Abia inaugurate, toate stațiile de pe magistrală sunt curate și puternic iluminate.

Pe fiecare peron am găsit agenți de pază. E o măsură bună, care poate contribui la păstrarea în bune condiții a mobilierului nou și a curățeniei.

paznic-la-fiecare-peron-de-pe-M5-
Chiar dacă nu e îngrămădeală în stații, paznici am văzut pe toate peroanele

Per total, puțină lume circulă încă pe magistrală. Așa că pe peroane nu se adună mai mult de câteva zeci de persoane, înainte de sosirea unui tren. Holurile pe care se intră sau se iese de la metrou - noi, curate și largi - sunt mai mult goale.

ADVERTISING

Timpul de așteptare a unui tren nu e mereu de doar 6 minute, cum susține ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Vineri am făcut câteva zeci de drumuri cu metroul pe magistrală și am așteptat uneori și mai bine de 10 minute sosirea unui tren.

În cele mai multe stații am găsit câțiva mecanici sau diverși alți muncitori. Fiecare lucra la câte ceva: la scările rulante (care nu merg, încă, peste tot), la inventarieri diverse sau la finalizarea instalațiilor sanitare din băi.

Dar erau doar câțiva în fiecare loc, așa că activitatea lor nu transforma stațiile în șantiere. Unii dintre oameni se plângeau că de săptămâni bune serviciul le-a ocupat toată viața.

În stații se aud în continuare bocăneli, scări rulante care scârțâie sau diverse alte sunete de mecanisme care abia acum se pun la punct.

Pasionații de infrastructură de la MetrouUșor au identificat o listă destul de lungă de neajunsuri. Printre ele: finisaje prost făcute sau piese care nu s-au mai montat, hărți greșite afișate pe pereții stațiilor etc. Toate astea contează, mai ales pentru un proiect care trebuia să fie gata acum 5 ani.

Dar per total - dacă Metrorex și firmele contractate își vor termina bine treaba - toate se pot remedia fără a-l stânjeni pe călător prea mult.

Una peste alta, traseul Magistralei 5 arată bine și e de-a dreptul spectaculos pentru bucureșteanul obișnuit să coboare în stații aglomerate și soioase și să circule cu trenurile îngrămădit, ca într-o cutie de conserve.

Iată cum arată fiecare dintre cele 10 stații noi, dar și cele mai spectaculoase aspecte.

La Stația Eroilor 2, lumină naturală și coloane de susținere înclinate

Stația Eroilor 2 comunică, în subteran, cu stația Eroilor 1, ale cărei peroane s-au inaugurat în urmă cu mai bine de 35 de ani.

ADVERTISING

Diferențele dintre vechea și noua stație sunt izbitoare. Mai exact, Eroilor 1 e o stație îmbâcsită. Pavajul și pereții au căpătat, în timp, un fel de patină soioasă. Iar lumina sub care călătorii așteaptă trenurile, pe peroane, e slabă și gălbuie.

În schimb, stația Eroilor 2 e curată. Și are finisaje moderne.

imagine-de-ansamblu-a-Statiei-Eroilor-2
Vedere de ansamblu din zona de acces către peroane a stației Eroilor 2.

În zona de acces către peroane pătrunde chiar lumina naturală, prin intermediul unor cupole.

20200918_091241
Spațiul din care se coboară pe peron, în Stația Eroilor 2

Scările rulante coboară spre peroane pe o pantă destul de abruptă.

scara-de-acces-in-stația-Eroilor-2
Scară de acces în zona peroanelor din Stația Eroilor 2

Iată cum se vede totul de pe scările rulante.

Imagini de pe scările rulante din Stația Eroilor 2

La fel ca în zona de acces, la peroane, stâlpii de susținere a plafonului sunt înclinați, iar tavanul are un finisaj denivelat, bicolor. Și aici e lumină suficientă.

Imagine-din-statia-Eroilor-2
Imagine de pe peroanele stației Eroilor 2

Pe pereții stației sunt imagini cu monumente ale eroilor.

Imagine-de-ansamblu-de-la-statia-Eroilor-

Și la suprafață, Stația Eroilor 2 este spectaculoasă. Accesul sau ieșirea din subteran se face prin spații cu aspect modern. Spre exemplu, una dintre căile de acces la metrou este încadrată într-o amenajare cu spațiu verde.

Acces-modern-in-Statia-Eroilor-2-1
Sus, punct de acces în stația Eroilor 2. Jos, partea din spate a punctului de acces, acoperită cu benzi pe care va crește vegetația. Pe micile ferestre laterale se vede în culoarul de acces spre peroane

La mică distanță a fost amenajat un alt punct de acces, tot modern.

intrari-vechi-si-noi-in-statia-de-metrou-Eroilor-1
În primele 3 poze, un punct de acces modern în stația Eroilor 2. În dreapta jos, un acces clasic, vechi, în subteran, în complexul de stații Eroilor

De ce e spectaculoasă stația Academia Militară

A doua cea mai spectaculoasă stație de pe Magistrala M5 este Academia Militară. Are scări rulante înalte cu ajutorul cărora călătorul poate coborî pe panta abruptă din zona turnicheților până la peroane.

Imagine-din-spatele-scprilor-rulante-la-Statia-Aca
Imagine din spatele scărilor rulante, în stația Academia Militară de la Stația Eroilor 2

Parte dintre pereți - atât din zona de acces, cât și la peroane - sunt decorați cu grafică cu teme militare: parașutiști, aeronave de luptă, trupe în uniformă de paradă și clădiri emblematice pentru domeniul militar.

Academia-Militara-2-
Scări rulante înalte și grafică de mari dimensiuni în Stația Academia Militară de pe M5.

Iată cum se văd aceste desene, la coborârea către peron.

Cum se vede Stația Academia Militara de pe scarile rulante
Cum se vede parte din stație, la coborârea spre peroane

Ca în toate celelalte stații de pe Magistrala M5, peronul este luminos și, deocamdată, foarte curat.

20200918_141103
Peron din stația Academia Militară

La suprafața stației de metrou Academia Militară încă e șantier. Cât va mai dura încă nu știm.

Acces-deviat-al-pietonilor-in-zona-Statiei-Academi

Cert este că s-a delimitat un traseu pentru oamenii care coboară la metrou, astfel încât utilajele să nu-i încurce prea mult.

Intrare-în-Stația-Academia-Militara

Cum arată fiecare dintre celelalte 8 stații de pe Magistrala 5

La exterior, toate celelalte stații arată similar. Au pereți de sticlă și sunt acoperite cu plăci verzi. La interior, însă, fiecare stație are specificul său. Iată cum arată fiecare la interior, în continuarea traseului către Drumul Taberei.

Stația Orizont. E amenajată în culori calde. Spațiul de acces spre peroane are - la fel ca toate celelalte stații până la capătul din Drumul Taberei al magistralei - balustrade din inox și sticlă.

20200918_140152
Așa arată Stația Orizont, în zona de acces spre peroane

Iată și o imagine de ansamblu de pe unul dintre peroane.

Imagine-din-zona-de-peroane-de-la-statia-Orizont

Stația Favorit. Are tematică similară atât în zonele de acces în subteran, cât și la turnicheți și pe peroane.

Peron-din-statia-de-Metrou-Favorit-
Peron din stația de metrou Favorit

Stația Tudor Vladimirescu. E decorată cu gri și portocaliu în toate zonele cu acces public.

Statia-Tudor-Vladimirescu
Imagine din zona peroanelor,în stația de metrou Tudor Vladimirescu

Stația Parc Drumul Taberei. Are un finisaj simplu, în alb si verde.

Zona-peroanelor-din-Statia-Parc-Drumul-Taberei
Vedere de pe scara de acces la peroane, în stația de metrou Parc Drumul Taberei

În imaginea de mai jos puteți vedea mai bine cum arată peroanele.

Peron-din-Statia-Parc-Drumul-Taberei-
Peron din stația de metrou Parc Drumul Taberei

Stația Romanicerilor. Are finisaje simple, la fel ca precedentele 4 stații.

Statia-Romanicierilor-
Imagine de pe peronul stației Romancierilor.

Stația Valea Ialomiței. Este a treia cea mai spectaculoasă de pe magistrală, după Eroilor 2 și Academia Militară. Seamănă cu stația Titan, dar a fost finisată cu materiale care arată mult mai bine.

Statia-Valea-Ialomitei-de-pe-Magistrala-5-1-1
Așa arată zona peroanelor din Stația Valea Ialomiței

Stația Constantin Brâncuși. Este decorată cu modele care amintesc de specificul național, în culori calde.

20200918_113836
Imagine din zona accesului pe peron din Stația Constantin Brâncuși

Amenajarea zonei peroanelor este similară.

20200918_113706
Peron din stația Contranstin Brâncuși

Stația Râul Doamnei. Este cea cu care începe traseul de metrou din Drumul Taberei spre Eroilor 2. Are finisaje simple, în culori similare cu cele de la Eroilor.

20200918_083603
Imagine de pe un peron al stației de metrou Râul Doamnei

În concluzie - deși a durat și a costat nejustificat de mult (Metrorex a plătit inclusiv despăgubiri constructorilor, în urma unor procese - n.red.) - jumătatea de Magistrală 5 e gata, e aerisită, puternic iluminată și curată.

Să sperăm că nu se vor umple de slin și aceste stații până când vor veni trenurile noi pe care Metrorex încearcă să le cumpere pentru traseul dintre Drumul Taberei și Eroilor.

Foto & video realizate de Gabriel Kolbay

Citește și:

La două zile de la marea inaugurare a Metroului Drumul Taberei, Metrorex anunță că mai are de finisat stații și că vor apărea ”anumite nesincronizări”

După inaugurarea metroului din Drumul Taberei, Bode îl invocă pe Dumnezeu

Magistrala de metrou Drumul Taberei se deschide astăzi, după 8 ani de la începerea lucrărilor. Participă și Iohannis

Inaugurarea metroului spre Drumul Taberei s-a amânat iar, pe termen nedeterminat. Orban spune că se va deschide ”când va fi posibil din punct de vedere tehnic”, Bode și-a cerut scuze


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇