Negociatorii din Uniunea Europeană se concentrează, în discuțiile comerciale cu Statele Unite, pe protejarea industriilor-cheie de tarifele masive care urmează să lovească exporturile blocului începând cu 1 august.
Comisia Europeană este pe cale să încheie un acord preliminar care ar exclude aeronavele comerciale de la unele tarife, generând un potențial avantaj competitiv pentru Airbus, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
De asemenea, acordul ar crea excepții pentru unii producători auto — în principal germani — oferind un răgaz unor companii precum BMW și Mercedes-Benz Group.
Alți producători auto, cum ar fi Ferrari din Italia, nu se vor bucura de aceste beneficii, deoarece excepțiile ar viza doar companiile cu fabrici în Statele Unite.
Sectoarele care vor fi scutite reflectă influența unor state
Sectoarele care vor fi scutite — inclusiv băuturile spirtoase, care se așteaptă să beneficieze și ele de o amânare — reflectă influența politică a unor state membre importante, industriile considerate esențiale de către UE, precum și domeniile în care SUA au un interes strategic în protejarea propriilor producători. În cazul Airbus, este vorba despre toate aceste aspecte la un loc.
„Este cu siguranță portdrapelul industriei europene de aviație,” a declarat John Strickland, analist în aviație la JLS Consulting. Tarifele transferate către clienți „ar putea avea un efect de descurajare semnificativ asupra cererii și, prin urmare, asupra succesului financiar al Airbus,” a adăugat el.
Airbus nu este doar cel mai mare producător mondial de avioane comerciale, ci își asamblează aeronavele printr-o coregrafie complicată de piese și fabrici, fiind astfel un simbol al cooperării industriale pe continent.

Sediul central al Airbus se află la Toulouse, în sudul Franței, unde compania are linii de asamblare finală pentru diverse produse, alături de cealaltă unitate principală din Hamburg. De-a lungul anilor, producătorul de avioane și-a extins prezența globală de producție, incluzând locații în Tianjin (China), Mobile (Alabama, SUA) și Mirabel (Canada).
Această rețea extinsă i-a oferit Airbus un avantaj important: posibilitatea de a vinde avioane produse local clienților din SUA și China — cele mai mari două piețe de aviație. În contrast, Boeing produce exclusiv în SUA, ceea ce înseamnă că nu are flexibilitatea de a-și adapta prezența globală pentru a evita potențiale tarife în anumite piețe.
UE a făcut din protejarea Airbus o prioritate. Șeful industriei din cadrul Comisiei Europene, Stephane Séjourné, a declarat pentru Bloomberg luna trecută că Airbus nu poate fi supus unei „concurențe neloiale” din partea Boeing, companie cu sediul în Arlington, Virginia, deoarece producătorul european de avioane este vizat de un tarif suplimentar de 10%.
„Dacă nu echilibrăm balanța, am lăsa unele sectoare de vârf neprotejate, așa că există un interes economic clar pentru a acționa astfel,” a spus el.
70% din exporturile UE sunt vizate de tarifele SUA
Potrivit estimărilor UE, tarifele impuse de SUA afectează acum exporturi în valoare de 380 de miliarde de euro (445 de miliarde de dolari), adică aproximativ 70% din totalul exporturilor către SUA.
În ultima prognoză din mai, Comisia Europeană a revizuit semnificativ în jos estimarea de creștere economică pentru acest an, din cauza războiului comercial, anticipând o creștere moderată de 1,1%, comparativ cu 1,5% cât estima în noiembrie.
UE are termen până la 1 august pentru a încheia un acord comercial preliminar care să blocheze o rată tarifară generală de 10%, în timp ce negocierile continuă pentru un acord permanent. Eșecul în atingerea unui acord până la acea dată ar duce la o creștere a tarifelor pentru aproape toate exporturile UE către SUA până la 50%.
Blocul european face, de asemenea, presiuni asupra SUA pentru a obține cote și scutiri menite să reducă efectiv tariful american de 25% asupra automobilelor și pieselor auto, precum și cel de 50% asupra oțelului și aluminiului, potrivit surselor.
Totuși, nu se întrevede un progres imediat în privința acestor taxe.
Citeşte integral analiza Cum merg negocierile comerciale UE-SUA: Europa vizează protejarea industriilor-cheie / Boeing și producătorii auto germani ar putea fi excluși de la plata unor tarife pe Curs de Guvernare