Trump a semnat un ordin care prelungește termenul limită pentru tarife până la 1 august. UE nu a primit scrisoare de notificare. Ce înseamnă?

Trump a semnat un ordin care prelungește termenul limită pentru tarife până la 1 august. UE nu a primit scrisoare de notificare. Ce înseamnă?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care prelungeşte până la 1 august data la care aşa-numitele tarife „reciproce” vor intra în vigoare.

Termenul anterior fusese 9 iulie, informează Reuters.

„Am stabilit, pe baza informaţiilor şi recomandărilor suplimentare din partea diferiţilor înalţi funcţionari, inclusiv a informaţiilor despre stadiul discuţiilor cu partenerii comerciali, că este necesar şi adecvat să se prelungească suspendarea efectuată prin Ordinul executiv 14266 până la 1 august 2025, ora 12:01 a.m., ora de vară din est (coasta de est a SUA - n.red.)", se arată în documentul semnat de Donald Trump.

Luni, preşedintele american Donald Trump a început să le spună partenerilor comerciali - de la furnizori puternici precum Japonia şi Coreea de Sud până la jucători minori - că tarifele americane mult mai mari vor începe la 1 august, marcând o nouă etapă în războiul comercial pe care l-a lansat la începutul acestui an.

Scrisorile de notificare trimise până în prezent unui număr de 14 ţări, printre care se numără exportatori americani mai mici precum Serbia, Thailanda şi Tunisia, sugerează oportunităţi de negocieri suplimentare, avertizând în acelaşi timp că orice măsuri de represalii vor fi întâmpinate cu un răspuns similar.

Tarifele mai mari, percepute importatorilor americani de bunuri străine, intră în vigoare la 1 august şi nu se vor interfera cu tarifele sectoriale anunţate anterior, cum ar fi cele pentru automobile, oţel şi aluminiu.

Aceasta înseamnă, de exemplu, că tarifele pentru vehiculele japoneze vor rămâne la 25%, în loc ca tariful existent de 25% pentru sectorul auto să crească la 50% adăugând noua rată reciprocă, aşa cum s-a întâmplat cu unele dintre tarifele lui Trump.

UE nu a primit scrisoare de notificare. Ce înseamnă?

Aşadar, preşedintele SUA a început să informeze, prin scrisori de notificare, o serie de parteneri comerciali cu privire la creşterea semnificativă a tarifelor la produsele pe care le vând în Statele Unite, începând cu 1 august.

Însă Uniunea Europeană nu va primi o scrisoare din partea Statelor Unite în care să se stabilească tarife mai mari, au declarat luni pentru Reuters surse din UE familiarizate cu acest subiect, care urmăresc posibile scutiri de la taxa de bază de 10% aplicată de SUA.

Unele surse din UE au declarat că blocul este aproape de un acord cu administraţia Trump.

Acest acord ar putea include concesii limitate la tarifele de bază de 10% aplicate de SUA pentru aeronave şi piese de schimb, unele echipamente medicale şi băuturi spirtoase, au declarat luni trei surse familiarizate cu situaţia.

Două surse au mai declarat că UE analizează un acord ce ar permite producătorilor auto din UE care produc şi exportă maşini din Statele Unite să importe mai multe vehicule din UE la tarife sub nivelul actual de 25%. Un astfel de acord ar avantaja producătorii auto germani care au fabrici mari în SUA.

Comisia Europeană, care urmărea un acord comercial echilibrat şi mai amplu cu Statele Unite, a informat luni seara reprezentanţii UE că ţările UE se află în faţa unei alegeri între acceptarea unui acord dezechilibrat şi o incertitudine şi mai mare.

Comisia a mai declarat că nu există garanţii că administraţia Trump nu va impune tarife suplimentare sau nu va solicita concesii suplimentare.

În prezent, UE se confruntă cu tarife de 50% impuse de SUA asupra exporturilor de oţel şi aluminiu, de 25% asupra autovehiculelor şi pieselor auto şi de 10% asupra majorităţii celorlalte produse. SUA analizează, de asemenea, posibilitatea impunerii de tarife suplimentare asupra produselor farmaceutice şi semiconductorilor.

UE încă îşi propune să ajungă la un acord comercial, după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Trump au avut „un schimb de opinii bun”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

UE a fost împărţită între a face presiuni pentru un acord comercial rapid şi uşor sau a-şi valorifica influenţa economică pentru a negocia un rezultat mai bun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇