Cum încheie statele din regiune anul: România are deficitul de cont curent al unei țări aflate în război, doar Ucraina stă puțin mai rău

Cum încheie statele din regiune anul: România are deficitul de cont curent al unei țări aflate în război, doar Ucraina stă puțin mai rău
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fondul Monetar Internațional (FMI) vede un avans de doar 1,9% din PIB pentru economia României în 2024, o prognoză semnificativ mai pesimistă decât cea din primăvară, când experții internaționali anticipau o creștere economică de 2,8% din PIB, reiese din raportul World Economic Outlook.

România ar urma astfel să înregistreze al doilea cel mai slab rezultat din regiune, după Ungaria, pentru care FMI vede o creștere de doar 1,5% din PIB (conform metodologiei FMI, Cehia este considerată o economie avansată).

ADVERTISING

Polonia, în schimb, ar urma să înregistreze un avans de 3% din PIB în 2024, respectiv 3,5% din PIB în 2025.

Pentru România, creșterea din 2025 a fost revizuită la 3,3% din PIB (în scădere față de prognoza din primăvară, de 3,6% din PIB).

Avem deficitul de cont curent al unei țări aflate în război: Ucraina ne depășește ușor – celelalte state ale regiunii ar deficite de 4-5-6 ori mai mici

În ceea ce privește inflația, Fondul vede un avans mediu al prețurilor de 5,3% în acest an, respectiv o creștere de 3,6% în 2025.

ADVERTISING

Șomajul se va menține constant, la 5,6% în acest an, urmând să coboare la 5,4% anul viitor, potrivit noilor estimări.

Deficitul de cont curent prognozat se ridică la 7,5% din PIB pentru 2024, respectiv 7% din PIB anul viitor, nivel întrecut în regiune doar de Ucraina (care ne depășește ușor, cu 8,1%). Pentru Polonia, Fondul vede un excedent de 0,8% din PIB anul acesta.

Deficitul de cont curent al României a început să crească vertiginos din 2021, pe fondul dezechilibrului balanței comerciale. Serviciile nu au reușit să anuleze discrepanțele tot mai mari dintre importurile și exporturile de mărfuri.

ADVERTISING

”În opinia noastră, deficitul mare este o problemă structurală care reflectă mai mulți factori, inclusiv lipsa de competitivitate a sectorului de export al României și un curs de schimb supraevaluat. Politica fiscală foarte relaxată a guvernului a agravat problema, alimentând o cerere puternică de importuri”, au comentat și specialiștii Capital Economics, pe această temă.

Deficitul de cont curent a urcat în august la 17,8 miliarde de euro, în creștere cu 29,1% față de aceeași perioadă din 2023, în contextul în care avansul importurilor nu a putut fi ținut în frâu de exporturi și servicii, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Excedentul generat de servicii a scăzut cu 9,6% în primele opt luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023, la 8,14 miliarde de euro.

Un deficit mare de cont curent poate crea probleme în momente de criză

În mod normal, deficitul de cont curent apare în rândul statelor foarte bogate sau foarte sărace, statele emergente având în mod obișnuit excedent de cont curent.

În primele șase luni din 2024, România a avut un deficit de cont curent de două ori mai mare (11,8 miliarde de euro) decât excedentul Poloniei (5,2 miliarde de euro), reiese din cele mai recent date Eurostat.

O balanță externă dezechilibrată poate crea probleme în momente turbulente, când capitalul are tendința să se retragă către economii mai sigure.

Citeşte integral analiza Cum încheie statele din regiune anul: România – reducere drastică a prognozei de creștere. Avem deficitul de cont curent al unei țări aflate în război – doar Ucraina stă puțin mai rău pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇