Cum arată şi ce poate noul TGV: Mai eco, mai încăpător şi cu botul mai lung (Video & Foto)

Cum arată şi ce poate noul TGV: Mai eco, mai încăpător şi cu botul mai lung (Video & Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Compania franceză de căi ferate (SNCF) și producătorul de garnituri feroviare Alstom au prezentat noul tren TGV M, o generație modernă a celebrului tren de mare viteză. Mai lung, mai încăpător și mai prietenos cu mediul, acesta va străbate Franța în următorii 10 ani.

Considerat de Alstom drept „TGV-ul viitorului”, noul tren va fi introdus în circulație în 2024 la Paris, relatează CNN.

TGV (abrevierea franceză pentru Train à Grand Vitesse – tren de mare viteză – n.red.) este unul dintre cele mai rapide trenuri din lume și a devenit un brand francez important încă de la lansare, în anii ’80.

ADVERTISING

În 2018, compania de căi ferate din Franța, SNCF, care operează TGV-urile, a comandat 100 de garnituri TGV M, cunoscute și sub denumirea de trenuri Avelia Horizon, la un cost total de 2,7 miliarde de euro. În august 2022, contractul a fost extins cu 15 trenuri.

Cele mai multe dintre aceste noi trenuri vor circula pe teritoriul Franței, însă producătorul francez a anunțat că 15 garnituri vor fi introduse pe rutele internaționale.

TGV M va circula cu aceeași viteză ca generația anterioară, 350 de kilometri pe oră. "În 2022, nu vrem să mergem mai repede", a spus pentru CNN un purtător de cuvânt al companiei Alstom, explicând că obiectivul proiectului a fost realizarea unui tren rapid care să transporte mai mulți oameni cu un consum mai mic de energie.

ADVERTISING

Avantajele noului tren TGV M

  • TGV M are "botul" mai lung cu 40,5 centimetri și mai aerodinamic decât predecesorul său.
  • Capacitatea de transport a fost mărită cu 20%. Noul tren are 740 de locuri, comparativ cu cele 634 ale versiunii actuale.
  • TGV are și o modularitate "fără precedent" care permite schimbarea interiorului vagoanelor în funcție de necesități. Astfel, un vagon de clasa a doua poate fi transformat într-unul de clasa întâi și invers, iar spațiul interior poate fi adaptat pentru a oferi mai mult spațiu de bagaje sau biciclete.
  • Vagoanele au Wi-Fi și ecrane pe care sunt prezentate informații în timp real.
  • Vagoanele au și spații speciale în care pasagerii pot socializa, oferindu-le mai multă flexibilitate pentru călătoriile lungi.
  • Amprenta de carbon a fost redusă cu 30%, grație designului îmbunătățit. Eficiența energetică este superioară, 97% din componentele noului tren fiind reciclabile.
  • Și accesibilitatea este mai bună: vagoanele au platformă de ridicare pentru cărucioarele cu rotile, iar un sistem acustic îi ghidează pe nevăzătorii fără însoțitor.
  • Ferestrele sunt mai mari decât la versiunea actuală a TGV, iar nuanța acestora se va schimba în funcție de gradul de lumină din exterior.
  • Un set de senzori transmite continuu sute de date despre funcționarea trenului care sunt analizate în timp real "din fiecare unghi" pentru optimizarea întreținerii.
ADVERTISING

Urmează o lungă serie de testări

Trenul futurist va impune câteva modificări de infrastructură în sistemul feroviar francez. De exemplu, unele indicatoare de pe marginea liniilor vor trebui mutate pentru a nu fi mascate de vârful mai lung al trenului. În caz contrar, acestea nu ar putea fi văzute bine de mecanici.

De altfel, mecanicii de TGV au fost implicați în procesul de design, în special al interiorului cabinei acestora. Aproximativ 100 de mecanici au folosit ochelari de realitate virtuală și au avut de ales una din cele trei variante de cabină.

Potrivit Alstom, trenul va intra într-o perioadă lungă de testări. Prima etapă de probe va începe în Cehia, la sfârșitul acestui an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇