Cum ar putea BNR să facă o relaxare mascată a politicii monetare, în ciuda inflației care va crește. Până unde ar putea scădea ROBOR

Cum ar putea BNR să facă o relaxare mascată a politicii monetare, în ciuda inflației care va crește. Până unde ar putea scădea ROBOR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut cu 70 de puncte de bază (0,7%) în ultimele 2 luni și jumătate, la 6,7% cel mai recent, scădere ce indică o detensionare semnificativă a condițiilor financiare din economie.

Scăderea de la 7,4%, vârful tensiunilor financiaro-electorale din luna mai, arată că nivelul lichidității din bănci s-a îmbunătățit din debutul lunii iulie încolo, fapt pozitiv pentru activitatea de creditare din economie.

Scăderea a venit pe măsură ce situația fiscal-bugetară și financiară a României s-a ameliorat, iar intrările de capital în obligațiunile în lei ale României s-au reluat după adoptarea primului pachet fiscal de redresare fiscală a Guvernului Bolojan

Semnele și explicațiile

Sistemul bancar a trecut pe deficit de lichiditate pentru prima dată în 3 ani în luna iunie, la un nivel de 4,5 miliarde de lei ca stoc mediu zilnic, dar scăderea cotațiilor ROBOR arată că, cel mai probabil, s-a revenit pe surplus, din moment ce băncile sunt mai generoase cu lichiditatea și nu mai țin de bani (cotațiile ROBOR reprezintă rate la care băncile își furnizează una alteia lichiditate în piața interbancară)

Un alt semn că sistemul bancar a revenit pe surplus de lichiditate este nivelul ridicat al cererii la emisiunile de titluri de stat ale Ministerului de Finanțe: în medie, în luna iulie, până acum, raportul bid-to-cover la emisiunile Finanțelor a fost în medie de puțin sub 3 – un raport pozitiv este în general de la 2 în sus, acesta aratând cât de solidă e cererea pentru titlurile (de stat) emise.

În plus, Banca Națională nu a mai realizat din 30 iunie nicio injecție de lichiditate.

Notă: Un exces de lichiditate în sistemul bancar permite o mai vastă finanțare a economiei private (companii și gospodării) și a statului, la costuri mai avantajoase. În general, în perioade cu exces de lichiditate, băncile dau mai multe credite și relaxează standardele de creditare.

Amintim că, în luna aprilie, înainte de alegerile prezidențiale, excesul de lei din bănci a fost de 27,3 miliarde de lei, în medie zilnică, iar tensionarea lichidității din sistemul bancar s-a produs ca urmare a intervențiilor BNR din luna mai prin care a apărat leul, cu între 6 și 8 miliarde de euro vânzări din rezerva valutară.

Intervențiile BNR, prin care a vândut euro și a cumpărat lei de la bănci, au redus lichiditatea în lei din piață. Drept consecință, BNR a reluat injecțiile de lichiditate, iar în iunie a injectat pe net lei în sistemul bancar.

Citește integral articolul ROBOR coboară, lichiditatea urcă: Cum ar putea BNR să facă o relaxare mascată a politicii monetare, în ciuda inflației care va crește. Până unde spun analiștii că ar putea scădea ROBOR pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇