Corina Neagu, între HR și prăjituri de casă: Obiectivul meu principal este să trezesc ceva frumos în oameni

Corina Neagu, între HR și prăjituri de casă: Obiectivul meu principal este să trezesc ceva frumos în oameni

Când Corina Neagu s-a apucat de făcut prăjituri în casă, în lockdown-ul din martie 2020 – de nevoie și pentru că familia își dorea dulciuri din propriul cuptor – nu se gândea că peste un an și jumătate va deveni pasionată la propriu de „prăjiturit”, că va deveni cofetar/patiser și bucătar certificat și că va face un business din această pasiune – Sweets & Spices.

A investit în educație și formare continuă, pierzând șirul masterclass-urilor, al cursurilor, al preparatelor pe care le-a învățat și exersat, al rețetelor și al secretelor din spatele unui produs. Totul pentru a-și îndeplini țelul de a trezi ceva frumos în oameni.

Pe Corina Neagu poate o știți mai bine din postura de consultant în HR, cu peste 20 ani de experiență în corporații în diverse roluri acoperind zone ca recrutare, compensații și beneficii, dezvoltare organizațională, legislația muncii, training, brand de angajator. De asemenea, are peste 10 ani în calitate de mentor în HR, fiind totodată o pasionată a educării publicului larg în domeniul Resurselor Umane, inclusiv prin articole scrise pe SpotMedia.ro. A fondat compania de consultanță DARE (Development Advice & Resources), care pune accentul pe susținerea organizațiilor în realizarea potențialului propriilor angajați.

ADVERTISING

Ea spune că gătitul și HR-ul se completează perfect - asta pentru că, în ambele cazuri, face ceva bun pentru OAMENI. Așadar, i-am pus câteva întrebări pentru a descoperi secretul acestei rețete, de a îmbina două domenii și două afaceri complet diferite.

Cum a apărut ideea de a face prăjituri în casă? Și ce v-a făcut să vă hotărâți să le vindeți altora? 

Am iubit dintotdeauna prăjiturile de casă. Țin minte că bunica mea, la Iași, făcea multe feluri, în Ardeal eram fascinată de cât de multe sortimente de prăjituri puteau să existe, toate extraordinar de gustoase.

Mama mea nu prea se pricepea, avea câteva pe care le făcea mereu și pe care le-am preluat și eu. Mereu mi-am dorit să pot face acele prăjituri, gustoase, arătoase, care miros într-un fel pe care nu-l pot descrie, care te îmbie să le guști și să-ți amintești de cele mai frumoase lucruri din viața ta.

Călătorind mult, m-am inspirat și din bucătăria internațională și acum cunosc și alte gusturi, alte ingrediente pe care înainte nici măcar nu știam cum le cheamă.

În pandemie, stând mult acasă, m-am hotărât să gătesc altfel decât o făceam înainte și să fac și prăjituri. De aici certificările de cofetar/patiser și bucătar pe care mi le-am luat în 2020 și 2021. Și de aici și Sweets & Spices și vânzarea către oameni care vor, la rândul lor, să simtă ce am simțit eu, dar nu se pricep să le facă. 

ADVERTISING

La ce vă duce cu gândul mirosul prăjiturilor la cuptor? Ce amintiri vă stârnește, ce senzații?

Hmmm, tare greu de descris în cuvinte.... pentru mine mâncarea, fie că e dulce sau sărat, este iubire. Eu îmi doresc să aprofundez gastronomia, e atât de mult de învățat. Iubesc acele farfurii de stele Michelin, dar îmi plac și lucrurile simple, care dau oamenilor o stare de bine.

Cred că înainte de a mânca cu gura mâncăm cu ochii și cu mirosul, de aceea, principalul meu obiectiv este să trezesc ceva frumos în oameni, să le inspir iubire, bunătate, curajul de a experimenta. Mie prăjiturile și anumite feluri de mâncare îmi amintesc de copilărie, de călătorii, de bunici. 

Cum s-a concretizat brandul Sweets & Spices? Care e evoluția lui, pe scurt?

Mai avem puțin și sărbătorim un an de când ne-am înființat, în decembrie 2020. Creștem frumos, având în vedere faptul că scopul principal nu au fost banii, ci a face lucrurile diferit.

Știu, poate sună a clișeu, mulți în această industrie vor altfel și altceva, dar cred că oricum suntem diferiți și că amprenta personală poate fi pusă și în creațiile noastre.

ADVERTISING

Nu de puține ori am fost numită creator de frumos și bun, deci cred că suntem pe drumul cel bun. Repet, e enorm de mult de învățat, dar pentru ceea ce știu acum, sunt foarte fericită. Am evoluat foarte mult într-un timp scurt, pentru că mi-am dorit și am investit enorm. 

De ce ați investit în formarea și învățarea continuă în domeniul culinar? 

Răspunsul e simplu – pentru că iubesc să gătesc, să mănânc mâncare bună, deci în primul rând pentru mine și familie, pe urmă pentru a le oferi și altora experiențe gastronomice diverse și care să-i facă să se întoarcă la mine. 

Cum se întrepătrunde HR-ul cu gătitul? Ce ați învățat în HR și aplicați în business-ul cu prăjituri? Și viceversa?

Atunci când e vorba despre oameni, vorbim de HR, dar toți oamenii trebuie să mănânce și să bea, deci vorbim de business-ul Sweets & Spices - care nu e doar cu prăjituri, ci și cu cadouri personalizate, evenimente etc. O să vedeți în curând site-ul, că lucrăm la el.

Deci totul este cu și despre oameni, indiferent de domeniu. Eu mă simt atât de natural în ambele roluri, ca și cum aș face asta dintotdeauna. 

Multe lucruri din HR mă ajută – cum să vorbesc cu oamenii, cum să-i ascult și să le înțeleg nevoia, cum să primesc feedback... Iar invers, ce pot să spun? Mulți clienți din zona de HR sunt clienți fideli Sweets & Spices și, de multe ori, îmi răsfăț cursanții cu prăjiturile mele. 

Ce legătură are poporul român cu prăjiturile? Cum ne raportăm la dulciuri?

Studiile spun că 9 din 10 români mănâncă dulciuri frecvent, că dulciurile înseamnă fericire și pe primul loc este ciocolata. Deci trage tu singur concluziile: nu putem trăi fără dulciuri.

Ce face tot omul când e supărat? Ia ceva bun. Nu e neapărat bine, dar pentru moment îi trece puțin supărarea... Cum sărbătorește? Cu dulciuri.

Eu cred în echilibru. Și mai cred că putem trăi cu consum de dulciuri în cantități decente astfel încât să nu ajungem să ne afecteze în mod negativ organismul. Știm că zahărul este doar aport de calorii, deci îngrașă consumat în cantități mari. Iar noi ne dorim răsfăț, nu să ne îngrășăm.

Mai știm că în România 1 din 2 copii este obez, iar consumul ridicat de dulciuri contribuie la obezitate. Este un semnal de alarmă pentru un consum echilibrat de alimente cu valoare nutrițională, nu cu aport caloric mare, care ne provoacă boli. Dulciurile mele conțin o cantitate redusă de zahăr sau doar zahăr din fruct tocmai pentru că susțin mâncatul sănătos. 

Știu pe pielea mea cum e să fii obez, să ai rezistență la insulină, să ai o mamă care a murit din cauza diabetului pe care l-a dus pe picioare peste 20 de ani, să-ți spună medicii că dacă nu-ți schimbi stilul de viață riști să te îmbolnăvești grav. Deci Sweets & Spices a venit și ca un răspuns la aceste provocări. 

Care este profilul clienților?

Nu am stat nicio secundă să fac această analiză. Oamenii vin la mine pentru calitate, diversitate, gust, creativitate și promptitudine, din toate zonele și de toate vârstele.

Eu pe toți îi tratez cu același respect, și pe cei care aleg să se întoarcă la mine, și pe cei care nu mă aleg deloc. Și oricum nu i-aș încadra în șabloane.

Asta e frumos: ceea ce fac eu se potrivește tuturor, în funcție de ceea ce-și dorește fiecare. Există soluții pentru toată lumea.  

Ce vă aduce satisfacția, la finalul zilei? 

Recomandările, fericirea oamenilor, faptul că reușesc să-i surprind plăcut, feedback-urile primite, faptul că mă aleg tot pe mine. Am clienți care comandă de luni de zile de la mine și m-au recomandat mai departe. 

Ați renunța la HR dacă afacerea cu dulciuri va lua și mai mult avânt? 

Nu, pentru că HR-ul este pasiune, la fel ca gătitul și prăjiturile, și pentru că se îmbină foarte frumos. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇