Contribuția la Pilonul II de pensii va fi majorată abia din 2024

Contribuția la Pilonul II de pensii va fi majorată abia din 2024

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (pilonul II) de la 3,75% la 4,75%.

Măsura va decisă printr-o ordonanţă de urgenţă.

"Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, având în vedere că atât în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare - PNRR- cât şi în programul de guvernare este prevăzută măsura care vizează creşterea contribuţiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75% în 2024", conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

ADVERTISING

Guvernul va aproba şi un proiect de lege pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România.

"Prin prezentul act normativ se creează cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare pentru a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul României. La propunerea Ministerului Finanţelor, prin hotărâre a Guvernului se reglementează organizarea şi funcţionarea fiecărei bănci de dezvoltare.

În plus, pentru activităţile în contul şi numele statului se stabilesc legislaţia aplicabilă, mecanismul şi autoritatea de supraveghere", se arată în expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISING

Totodată, Executivul va decide, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, cu privire la aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească.

Astfel, conform notei de fundamentare, se propune aprobarea unui număr de 4 programe de garantare în domeniile prioritare: Programul IMM PROD, Programul RURAL INVEST, Programul GARANT CONSTRUCT şi Programul INNOVATION.

"Programele vor fi implementate sub formă de scheme de ajutor de stat prin care se acordă garanţii şi granturi având ca obiectiv deblocarea accesului la finanţare al beneficiarilor care se confruntă cu un deficit de lichidităţi generat de pandemia COVID-19, în vederea realizării proiectelor de investiţii şi asigurării continuităţii în desfăşurarea activităţii acestora", se spune în notă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇