Consiliul UE aprobă ajutor de dezastru pentru seceta din România, de anul trecut

Consiliul UE aprobă ajutor de dezastru pentru seceta din România, de anul trecut

Consiliul UE a convenit, luni, să acorde un ajutor de 454,8 milioane euro României şi Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022.

În plus, UE va trimite şi Turciei un ajutor după cutremurele din februarie 2023.

UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă din cadrul bugetului său pentru 2023 către aşa-numita linie bugetară operaţională a Fondului de solidaritate al UE, de unde sumele respective pot fi plătite ţărilor care au solicitat asistenţă financiară din acest fond, după ce au fost afectate de dezastre naturale. 

ADVERTISING

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistenţă financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o ţară care poartă negocieri de aderare cu UE, explică un comunicat de presă al Consiliului UE.

Ajutorul va fi distribuit după cum urmează:

- 33,9 milioane de euro pentru a se acorda asistenţă României ca urmare a unei secete severe şi generalizate

- 20,9 milioane de euro pentru a se acorda asistenţă Italiei în urma precipitaţiilor abundente care au dus la inundaţii fluviale şi viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale Italiei în septembrie 2022

ADVERTISING

- 400 de milioane de euro pentru a se acorda asistenţă Turciei în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul ţării, în februarie 2023


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇