Ministerul de Finanțe a publicat ”ordonanța austerității”: Angajări înghețate la stat, se reduc cu 10% cheltuielile ministerelor. Care e impactul bugetar

Ministerul de Finanțe a publicat ”ordonanța austerității”: Angajări înghețate la stat, se reduc cu 10% cheltuielile ministerelor. Care e impactul bugetar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul de Finanțe a publicat, luni seara, proiectul de ordonanță de urgență privind reducerile fiscale.

Astfel, instituţiile de stat trebuie să ia măsuri pentru scăderea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servici, iar ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, va fi suspendată.

De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale.

Ministerul Finanțelor estimează că aceste măsuri vor duce la economii de numai 5,3 miliarde lei.

Coaliția a fost de acord cu ”ordonanța austerității”

Luni după amiază, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a decis împreună cu partenerii din coaliţia de guvernare reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor la bunuri şi servicii, oprirea achiziţiilor de autovehicule şi de mobilier, precum şi alte cheltuieli neesenţiale ale instituţiilor publice.

De asemenea, şeful Executivului a spus că a fost stabilit în coaliţie că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

„Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliţie, discuţiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri şi servicii, să oprim achiziţiile de autovehicule, de mobilier, precum şi alte cheltuieli neesenţiale ale instituţiilor publice.

Vom îngheţa angajările la stat, bineînţeles ţinând cont că învăţământul şi sănătatea au, în continuare, nevoie de personal. Am stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental”, a scris Nicolae Ciucă, luni pe Facebook.

Prim-ministrul a adăugat că„ tot în coaliţie, am decis şi introducerea lanţului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu şi de sănătate”.

„Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfăşoară în zona de producţie sau în vecinătatea acesteia şi se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producţie agroalimentară. Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entităţile publice care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (cantine şcolare, unităţi militare, cantine spitaliceşti etc.) vor achiziţiona alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a concluzionat liderul PNL.

Ciolacu: Ajutăm fermierii

La rândul său, președintele PSD Marcel Ciolacu spune că tăierile vor fi făcute de la demnitari pentru a ajuta fermierii.

”Tăiem de la demnitari şi ajutăm fermierii români! Vom reduce la jumătate numărul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, în timp ce sprijinim achiziţiile de alimente de la producătorii români pentru toate instituţiile publice din România! Fie că vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în şcoli, mâncarea pentru bătrânii şi copiii instituţionalizaţi - toate instituţiile publice vor cumpăra doar produse româneşti de calitate.

Fermierii români trebuie sprijiniţi în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această ţară trebuie să aibă acces la produse bune şi proaspete! În acelaşi timp, mă bucur că am convenit ca împreună cu premierul Nicolae Ciucă să luăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor în zona publică. Şi vom începe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va fi redus la jumătate”, a scris Ciolacu pe Facebook.

”Aceste măsuri alături de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister în parte vor aduce o economie însemnată la buget! Astfel ca vor rămâne mai mulţi bani pentru investitii şi pentru sprijinirea economiei”, mai spune Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇