Premierul Florin Cîțu a vorbit joi, în ședința de guvern, de reforma pensiilor prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat miercuri de ministrul Cristian Ghinea.
Deși Ghinea mai degrabă a făcut un tutorial de cum se accesează pagina cu documentele PNRR decât să răspundă punctual la întrebări, recunoscând că nu a citit tot și nu cunoaște conținutul, Cîțu a spus că a fost mulțumit de prestația colegului său.
Despre pensii, Cîțu a admis că în 2023, când trebuie să intre în vigoare noua lege a pensiilor, este posibil să fie o primă majorare a vârstei de pensionare pentru femei.
”Legea pensiilor trebuie să intre în vigoare în primul trimestru din 2023. Reformele nu sunt cerute de CE, sunt reforme pe care și le-a asumat această coaliție în programul de guvernare, reforme cu care am câștigat votul românilor”, a spus Cîțu.
Întrebat dacă pensiile medii și mari vor fi înghețate sau vor scădea, așa cum se poate înțelege din PNRR, Cîțu s-a lansat mai degrabă într-o dezbatere semantică decât să dea un răspuns.
”Sunt niște principii acolo și cred că formularea corectă este cheltuielile vor rămâne la nivelul similar al anului. Deci nu spune că vor fi înghețate, cuvântul este similar.
În același timp, spunem că este o prioritate să creștem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor crește și un alt lucru pe care îl spunem e că da, și aici vă garantez eu că așa se va întâmpla, nu vom mai avea creșteri ad-hoc. Deci nu vom mai permite să vină cineva să spună anul asta creștem pensiile cu 70% că așa vreau eu, fără nicio analiză, fără niciun studiu. Deci acestea sunt niște principii la care lucrăm”, a spus Cîțu.
El a prezentat și calendarul asumat în PNRR: În trimestrul doi din 2022 noua lege a pensiilor trebuie să fie gata și aprobată de Guvern, în trimestrul 4 trebuie să treacă prin Parlament și să intre în vigoare in primul trimestru din 2023.
Creșterea vârstei de pensionare
În ciuda acestui calendar, Cîțu spune că reforma va continua și în următorii pași, modificarea legii fiind doar primul pas.
”Reforma pensiilor sau să faci un sistem de pensii sustenabil nu e așa ușor. E mai mult decât o lege, e o întreagă filosofie în spate. Sustenabilitatea sistemului de pensii va implica mai multe proiecte de legi în perioada următoare. Am văzut și la alte țări, de obicei, durează 6-8-10 ani, nu se întamplă totul peste noapte”, a spus Cîțu.
La insistențele jurnaliștilor, el a admis că cel mai probabil în legea ce va intra în vigoare în 2023 va fi inclusă și o primă creștere a vârstei de pensionare pentru femei.
”E posibil (să avem o creștere a vârstei de pensionare pentru femei în 2023). Ați văzut că și în Germania există astfel de modificări, ele se întâmplă gradual, ați văzut, o dată pe an se adaugă un an”, a spus Cîțu.
”V-am dat calendarul pentru legea pensiilor, haideți să discutăm pe ea când va apărea. Ce e clar e această ordonanță (ce va fi adoptată săptămâna viitoare - n.red.) în care se extinde opțional vârsta de pensionare - dacă vrei să rămâi la locul de muncă să poți să rămâi. În rest, nu avem proiecte, avem opinii, dezbateri. În PNRR nu se discută de vârsta de 65 de ani, nu se discută așa ceva”, a închis premierul subiectul.
Citește și: