Marcel Ciolacu spune că plafonul pentru consumul de energie electrică trebuie să fie în timp real și a precizat că ordonanța pe energie va fi modificată la Senat.
Mai exact, spune el, vor beneficia de plafonare și instituţiile de cult, serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi companiile de transport.
„Plafonul este în discuţie în acest moment în coaliţie. Au fost mai multe propuneri. Nu le reţin pe cele ale ministrului Energiei. (…) Aşteptăm să luăm o decizie finală. Ordonanţa pe energie se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat. Săptămâna viitoare va fi dat raportul.
Deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Mai avem şi discuţia privind faptul că fabricile de medicamente generice au un preţ plafonat la medicamente. Dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piaţa din România. Cred că nu ne dorim acest lucru.
Am văzut, au venit mai multe variante. Aşteptăm, prin Secretariatul General al Guvernului. Din punctul nostru de vedere, totul se raportează în timp real. Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens”, a declarat Marcel Ciolacu, chestionat marţi la Parlament despre subiect.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, luni, că trebuie găsit în Legislativ un mijloc de stimulare, având în vedere că preţurile se raportează la consumul din 2021 şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului.
„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. Anul 2021 nu este totuna cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă.
Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a explicat ministrul liberal al Energiei.