Ciolacu propune două variante pentru reforma fiscală: Cotă unică de 16% sau impozit progresiv (Video)

Ciolacu propune două variante pentru reforma fiscală: Cotă unică de 16% sau impozit progresiv (Video)

Premierul Marcel Ciolacu propune două variante pentru reforma fiscală: cotă unică de 16% fără excepții sau impozit progresiv.

El a subliniat că nu refuză niciuna dintre variante și că fiecare dintre ele are și plusuri, și minusuri.

”România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Din punctul meu de vedere, reforma fiscală stă în două principii pe care va trebui la un moment dat, împreună cu dumneavoastră, politicienii, guvernul, coaliția, să stăm cu toții la masă și să hotărâm o dată pentru o perioadă nu scurtă de această dată, ci pentru o perioadă medie, care este soluția cea mai bună.

ADVERTISING

Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial corect pentru toată lumea, fără excepții, și aceea să fie cea din acest moment, de 16%. Să avem un TVA pe care să nu îl creștem, fiindcă el aduce automat și scădere a creșterii economice, dar mai ales aduce inflație.

Și toată lupta pe care am avut-o cel puțin în ultimele luni să scădem la o singură cifră și să ne propunem pentru anul viitor o inflație de sub 5% la finalul anului. Sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare dintre variante are și plusuri și minusuri”, a declarat Ciolacu, la Forumul Dezvoltăm România, citat de Economedia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest moment nu mai există cotă unică

Premierul a mai spus că în acest moment nu mai există cotă unică, pentru că sunt sute de modificări legislative care, pur și simplu, au modificat cu totul filosofia Codului Fiscal.

”Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică nu-mi creează un disconfort, dacă aceasta există. Dar în acest moment nu mai există cotă unică, sunt peste 500 de modificări legislative, ori făcute de către Guvern, ori de către Parlament, care pur și simplu au modificat cu totul filosofia Codului Fiscal.

Categoric că o reformă fiscală nu va avea efecte cel puțin într-un an fiscal. Și va trebui împreună să vedem gradual cum introducem acest nou Cod Fiscal”, a explicat Ciolacu.

ADVERTISING

În prezent, impozitul pe profit este de 16%, dar impozitul pe venit (pe muncă) este de 10%. Acesta a fost redus de la 16% de la 1 ianuarie 2018, când Guvernul PSD condus de Mihai Tudose a făcut „revoluția fiscală” și a crescut nivelul contribuțiilor sociale.

"Nu vor exista majorări de taxe în anul 2024"

El a ținut să sublinieze, din nou, că nu vor exista majorări de taxe în anul 2024.

”După ce am văzut cifrele pentru buget, nu vor exista majorări de taxe în anul 2024. Iar măsurile fiscale pe care le-am luat, în afară de faptul că (sic!) caută să creeze un mediu concurențial egal, și nu de excepții, vor trebui dublate și triplate atât de reforma în sistemul bugetar, cât și de lupta cu evaziunea fiscală.

Vor fi păstrate toate schemele și programele de susținere pentru mediul de afaceri pe care le-am introdus în ultimii doi ani. În cursul lunii decembrie, vom aproba în Parlament și noua lege a bugetului”, a promis Ciolacu.

"Nu putem sta nici cu companiile de la stat pe pierderi de 30 de ani"

”Cred că a fost una dintre cele mai aprinse discuţii, când am luat măsurile fiscale, acest procent de 1% pe cifra de afaceri, care cu certitudine va fi unul pentru anul 2024, până când nu ne vom asuma reforma fiscală”, a spus şeful Executivului, citat de News.ro.

”Marea mea provocare a fost dacă vom lua nişte măsuri pentru anul 2024 sau vom închide anul cu un deficit de aproape 7%, ceea ce automat, în martie, România ar fi intrat într-un blocaj în ceea ce priveşte fondurile europene. Acest lucru, cu certitudine, s-ar fi întâmplat”, a adăugat premierul.

El a arătat că ”reforma fiscală trebuie să creeze un mediu concurenţial corect”.

”Nu putem sta nici cu companiile de la stat pe pierderi de 30 de ani şi deja trebuie aduşi bani an de an pentru a susţine aceste companii de stat, dar nici nu cred că putem să ne uităm la companii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, au cifre de afaceri de sute de milioane de euro dar an de an, de 10 sau 15 ani sunt pe pierdere”, susţine Ciolacu.

Participarea premierului Marcel Ciolacu la Forumul Dezvoltăm România

Participarea premierului Marcel Ciolacu la Forumul Dezvoltăm România

Publicată de Marcel Ciolacu pe Miercuri, 22 noiembrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇