Cine deține datoria de 1.000 de miliarde de lei a României

Cine deține datoria de 1.000 de miliarde de lei a României
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Datoria publică a României, care a trecut în aprilie pragul psihologic de 1.000 de miliarde și a ajuns la nivelul de 1.013 miliarde de lei după metodologia europeană, este deținută în proporție de jumătate de investitori din România, conform datelor Ministerului de Finanțe.

Datoria publică a României, calculată în conformitate cu metodologia UE (Maastricht Debt), este segmentată în felul următor:

  • Datorie în valută cu pondere de 53,3% din total, cu o valoare nominală de 540 de miliarde de lei. Din aceasta, 444,74 mld. lei e datorie în euro, iar 95,2 mld. lei este datorie în dolari.
  • Datoria în monedă națională este de 46,5% din total, cu o valoare nominală de 471,13 miliarde lei.

1. Datoria în valută = 540 mld. echivalent lei

Aceasta este deținută în principal de investitori instituționali străini, printre care bănci internaționale, fonduri de pensii și asigurări, dar și de fonduri speculative.

O bună parte din acești investitori sunt obligați de reglementări să investească exclusiv în titluri cu rating ”recomandat investițiilor”.

Aici vorbim în mare parte despre eurobonduri, cu valoare totală de aproape 400 de mld. echivalent lei, titluri emise de Ministerul Finanțelor pe piețele externe (pentru a finanța deficitul bugetar, plata eurobondurilor din trecut care ajung la scadență sau pentru a consolida buffer-ul de valută de la MF) și cumpărate de investitori mari de pe piața financiară internațională.

Aici se contabilizează și creditele în euro luate de pe piața internă de la băncile românești. De asemenea, aici intră și finanțările de la instituții financiare internaționale, precum BERD, sau finanțări precum cele de pe componenta de împrumut a PNRR – acestea se ridică la un total de peste 90 de mld. echivalent lei.

Notă: Din totalul datoriei publice, titlurile de stat reprezintă 831,35 miliarde lei, iar 162,85 mld. lei reprezintă ”împrumuturi”, adică datorie de dezvoltare în condiții avantajoase, pe termen lung.

2. Datoria în monedă națională = 471,1 mld. lei

Datoria internă este deținută în mare parte de investitori instituționali de pe piața locală, adică de cei care au reședința sau sunt înregistrați în România.

Cea mai mare parte reprezintă titluri de stat (certificate de trezorerie + obligațiuni de stat), iar cel mai mare deținător de datorie internă este sistemul bancar, format din puțin peste 30 de bănci active pe piața din România.

Sistemul bancar deținea în aprilie undeva la 42,8% din datoria în lei, respectiv 169,6 mld. lei. în același timp, fondurile private de pensii (Pilon II și III – adică active ale populației) dețineau 25,5%, adică 101 mld. lei, în timp ce investitorii rezidenți, adică clienți ai băncilor (companii, firme de asigurări etc.), dețineau 36,9%, aproximativ 146,2 mld. lei.

Totodată, investitorii nerezidenți, adică investitori străini dar cu expunere pe titluri de stat în lei, dețineau 20,3% din totalul datoriei în lei emisă pe piața internă – 80,3 mld. lei.

deschidere

Citeşte integral despre Cine deține datoria de 1.000 de miliarde de lei a României pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇