Cel mai important producător de îngrășăminte din România oprește producția, din cauza prețurilor mari la energie și gaze

Cel mai important producător de îngrășăminte din România oprește producția, din cauza prețurilor mari la energie și gaze

Azomureș Târgu Mureș anunță că se pregătește să oprească temporar activitățile de producție, din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică.

„Nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității.

Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitate acestuia în piață.

ADVERTISING

Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, nu are efecte imediate asupra angajaților. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați.

Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, declara directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, citat de Economedia.

ADVERTISING

Criză în întreaga lume

Nu doar România este afectată de prețurile crescute la gaze și energie, ci și Rusia, China, Turcia și Egipt au recurs la restricții pentru exporturi.

În Europa, Comisia Europeană a permis fiecărui stat membru să ia măsurile necesare pentru a face față acestei crize care afectează atât industria, cât și agricultura și se răsfrânge asupra sectorului alimentar.

Securitatea alimentară a României, la risc

Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte din România și unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din țară.

ADVERTISING

Activitatea sa reprezintă 10% din consumul național, furnizând 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești.

Compania transmite într-un comunicat de presă că este un moment important pentru toate industriile care folosesc gazul metan și spune că fac tot ce le stă în putință pentru a readuce situația la normal, dar atrage atenția că e o victimă a contextului internațional, iar asta pune în pericol securitatea alimentară a României.

”Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, transmit reprezentanții companiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇