Catalogul firmelor stârnește revoltă: Coaliția pentru dezvoltarea României contestă taxa pe care o pregătește Parlamentul pentru îmbogăţirea Camerei de Comerţ

Catalogul firmelor stârnește revoltă: Coaliția pentru dezvoltarea României contestă taxa pe care o pregătește Parlamentul pentru îmbogăţirea Camerei de Comerţ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coaliția pentru dezvoltarea României consideră că instituirea unor cotizații obligatorii pentru firmele din România descurajează un mediu antreprenorial și investițional sănătos.

Firmele din România, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), ar putea fi obligate să plătească o taxă către Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru a fi înscrise într-un Catalog al firmelor. În plus, reprezentantul legal al societăților va trebui să obțină un certificat special de la autorități.

Noua taxă, denumită contribuţie anuală diferenţiată, va fi achitată de firme în funcție de forma de organizare. Companiile mari vor trebui să plătească 100 euro pe an, cele mijlocii – 75 euro pe an, cele mici - 50 euro pe an, microîntreprinderile – 20 euro pe an, iar persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cele familiale – 10 euro anual.

Firmele vor avea obligația să solicite înscrierea în catalog în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor este condiţionată de înscrierea în Catalogul firmelor, precum şi de achitarea contribuţiei anuale.

Obligațiile apar într-un proiect de lege depus la Senat la 20 aprilie, inițiat de 40 de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și susținut și de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), care reunește cele mai importante organizații ale mediului de afaceri din țară, își exprimă dezacordul cu privire la propunerea legislativă care are în vedere instituirea unei taxe obligatorii pentru toate companiile, sub pretextul înființării unui catalog național al firmelor administrat de Camera de Comerț și Industrie a României.

"Companiile și antreprenorii din România trebuie să aibă libertatea de a decide în ce formă se asociază și cu ce sume vor contribui în acest sens. Mai mult, trebuie să aibă libertatea de a se retrage din orice formă de asociere când consideră că aceasta nu le mai reprezintă interesele fără să fie forțați să finanțeze obligatoriu o organizație", se arată într-un comunicat al CDR remis vineri SpotMedia.ro.

Coliația atrage atenția că introducerea certificatului de competență în forma propusă restrânge capacitatea de inovare si dezvoltare a economiei prin introducerea unor niveluri suplimentare de complexitate administrativă.

"România se clasează mai prost decât majoritatea țărilor din Uniunea Europeană în topurile privind ușurința începerii unei afaceri (locul 55 din lume). Obiectivul nostru este să urcăm în aceste topuri, privilegiind simplificarea și transparența administrativă, stimulând o piață liberă și atractivă pentru investiții noi și antreprenoriat", se arată în comunicat.

"Considerăm, de asemenea, că nicio organizație nu poate deține monopolul privind organizarea unor evenimente naționale, cum ar fi 'Topul Național al Firmelor’. Companiile trebuie lăsate să identifice în mod independent forma de asociere care li se potrivește, care le reprezintă și pe care doresc să o finanțeze din resurse proprii. Centralizarea acestui proces prin instituirea unor cotizații obligatorii aduce un deserviciu mediului privat, favorizând practici nesănătoase, contrare standardelor de bună guvernanță", subliniază Coaliția pentru dezvoltarea României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇