Cât încasează statul din impozitarea companiilor, salariilor și pensiilor. Și cum au evoluat aceste venituri

Cât încasează statul din impozitarea companiilor, salariilor și pensiilor. Și cum au evoluat aceste venituri

Sumele colectate de stat din impozitul pe profit s-au dublat în ultimii șase ani, în vreme ce impozitele pe salarii au înregistrat un avans de 64,2%.

Totodată, în primele opt luni din perioada 2019-2024 s-au triplat impozitele pe dividende, iar cele pe veniturile din pensii au crescut de șase ori (de la o bază mai mică), potrivit datelor defalcate, aferente primelor opt luni, furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Curs de Guvernare a solicitat ANAF date defalcate cu privire la evoluția încasărilor bugetare grupate în categoria ”Impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri din capital”, în contextul în care execuțiile bugetare oficiale publicate de Ministerul Finanțelor nu prezintă sumele concrete încasate din impozite precum impozitul pe dividende, pensii sau pe venitul microîntreprinderilor, de exemplu.

ADVERTISING

Analiza de mai jos nu include și celelalte venituri fiscale, cum ar fi impozitele pe proprietate și impozitele pe bunuri și servicii (TVA și accize).

În tabelul de mai jos este prezentată situația încasărilor, din primele opt luni din perioada 2019-2024, a fiecărui tip de impozit în parte.

VideoIoanaMihailaSpotmedia.ro_-1

Creșteri de 20% ale impozitelor pe profit și pe salarii

Statul s-a bucurat de venituri în creștere și la capitolele impozit pe profit și impozit pe salarii, cele mai însemnate ca nivel al încasărilor, avansul din primele opt luni ale celui dintâi fiind de 20,3%, iar al celui din urmă de 20,4%.

ADVERTISING

Datele ANAF mai sugerează că ritmul de creștere al încasărilor din impozitul pe profit a fost superior în ultimii cinci ani, așa încât dacă în primele opt luni din 2019 diferența colectată la buget între cele două era de doar câteva zeci de milioane de lei, aceasta a ajuns la 4,2 miliarde de lei în 2024.

Circa 2 miliarde din cele 24,2 miliarde de lei impozit pe profit încasate la buget până acum în acest an este impozitul minim pe cifra de afaceri datorat de către contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit datelor comunicate de ANAF.

ADVERTISING

Și veniturile din impozitul pe profit colectat de la băncile comerciale au înregistrat un avans considerabil, de 30,9% în primele opt luni din 2024 față de aceeași perioadă din 2023.

Citeşte integral analiza Structura veniturilor din impozite: Cât încasează statul din impozitarea companiilor, salariilor, dividendelor și pensiilor. Cum au evoluat aceste venituri pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇