Capitala s-ar putea încălzi cu apă geotermală

Capitala s-ar putea încălzi cu apă geotermală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Capitala s-ar putea încălzi cu apă geotermală, ceea ce ar însemna facturi mai mici pentru locuitori.

Americanii de la Sage Geosystems Incorporated vor face un studiu pentru exploatarea resursei de apă fierbinte din adâncuri.

E nevoie, însă, de investiţii majore. Elcen a semnat un memorandum cu compania din Statele Unite care dezvoltă tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale.

Se va face un studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.

ADVERTISING

România deține o treime din apele termale și minerale ale Europei, iar unul dintre cele mai importante rezervoare se află chiar în nordul Bucureștiului și al județului Ilfov. Are o suprafață de 300 kmp, iar temperatura crește cu cât mergi mai în nord, de la 58 până la 84 de grade Celsius.

Ce fac americanii şi ce va face Elcen

Memorandumul a fost semnat de directorul general al Elcen, Claudiu Creţu, în prezenţa secretarului american pentru Energie, Jennifer Granholm, şi a ministrului Energiei din România, Sebastian Burduja.

ADVERTISING

Elcen va pune la dispoziţie date relevante şi infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică şi cunoştinţe operaţionale specifice sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.

Iar americanii vor realiza analiza tehnică şi geologică şi studiul de fezabilitate privind soluţia de utilizare a energiei geotermale.

„Resursa geotermală ar putea încălzi Bucureştiul. Apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraş, dar şi facturile la încălzire.

ADVERTISING

Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puţin folosită.

Studiul ne va arăta unde se pot face foraje şi cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului de încălzire centralizată”, spune Claudiu Creţu, citat într-un comunicat Elcen.

Energia geotermală poate fi o soluţie locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României, adaugă Elcen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇