Ministrul de Finanţe Adrian Câciu susține că puseul inflaționist s-a încheiat și până la finele acestui an, rata inflației va coborî sub 10%.
Adrian Câciu a declarat, joi la Euronews România, că rata inflaţiei a ajuns în „punctul de inflexiune” în care nu se mai poate exprima.
„Puseul inflaţionist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Ştiu, pare surprinzător. Ne-am obişnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune în care inflaţia nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. (...) Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare. Să sperăm să ajungem la nivelul de dinainte de situaţia prepandemică. Da, dar aş vrea să las timpul să vorbească. Toate calculele mă conduc spre zona unei inflaţii de o singură cifră la finalul anului 2023. În momentul în care spui lucruri de genul acesta, evident iei în calcul că nu se va întâmpla niciun element de hazard”, spune ministrul de Finanţe, citat de News.ro.
Câciu mai crede că 2023 va fi unul mai stabil din punct de vedere economic, cu mai puţine incertitudini și mai puține situaţii de volatilitate.
Declarația ministrului de Finanțe vine la numai două zile după ce BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75% pe an.
Cu această ocazie, BNR a anunțat că rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32% de la 15,88% în septembrie.
Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață. Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc.
Potrivit actualelor evaluări ale BNR, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 și va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, dar mai ales ca urmare a reducerii prețurilor la energie și combustibil.
Însă, potrivit BNR, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate vor continua să genereze incertitudini și riscuri considerabile pentru evoluția activității economice și implicit a evoluției pe termen mediu a inflației. Incertitudini sunt generate de gradul de absorbție fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, care sunt condiționate de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor. De asemenea, riscuri semnificative sunt asociate și conduitei politicii fiscale a guvernului.