BNR a crescut prognoza de inflație. Explodează prețurile? Avertismentele lui Isărescu

BNR a crescut prognoza de inflație. Explodează prețurile? Avertismentele lui Isărescu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat, luni după-amiază, raportul trimestrial asupra inflaţiei, într-o conferinţă de presă.

Prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an este de 4,9%, mai mare decât cea anterioară de 4%, dar Isărescu nu se aşteaptă la o explozie a preţurilor, ci doar la efectele secetei şi importurilor de alimente.

Guvernatorul s-a arătat alarmat însă de situaţia deficitelor gemene, care sunt în jur de 8%, spunând că va urma o corecţie fiscal-bugetară.

Iată ce a declarat guvernatorul, spicuit din ştirile Mediafax şi News.ro:

-În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei calculată în baza indicelui preţurilor de consum a fost inferioară celei din iunie, dar ritmul de scădere a fost mult mai lent, în special din cauza secetei şi mişcării alerte a salariilor în sens ascendent.

-Indicatorul de încredere în economie creşte, nu s-a prăbuşit în România. Avem şi alţi indicatori care sunt calculaţi pentru România şi ţările europene şi care arată o diminuare, dar nu o scădere dramatică. Nu este un motiv să ne îngrijorăm foarte mult.

ADVERTISING

-Creşterea puterii de cumpărare este un factor pozitiv, precum şi cifra de afaceri din retail, salariul mediu pe economie, indicatorul mediu de încredere a consumatorilor, toate se duc în sus în mod alert.

-Creditele de consum sunt corelate cu creşterea veniturilor. Media vorbeşte că dobânzile în România sunt încă înalte - atunci cum explicăm aceste evoluţii la dobânzi înalte ale creditului de consum? Creşteri vioaie ale creditului de consum.

-Investiţiile au păstrat o dinamică pozitivă în T2, dar în scădere. Tendinţa este posibil să se prelungească pe fondul subutilizării capacităţilor de producţie şi a perspectivelor mai rezervate a mediului de afaceri local.

-Cercurile de afaceri, antreprenorii din România, au o viziune mai degrabă neutră - a crescut ponderea celor care nu mai văd perspectiva ca bună şi foarte bună.

ADVERTISING

-Dinamizarea cererii interne a antrenat creşterea importurilor. Cererea internă nu a fost acoperită de producţia internă.

-Contul curent nu arată bine deloc.

-Cursul de schimb a fost un element de stabilitate, de descurajare a creşterii preţurilor de import. Şi-a făcut datoria faţă de ce s-a întâmplat în alte ţări, dar poate să facă atât, nu trebuie să ne aşteptăm să le facă pe toate.

-Situaţia deficitelor gemene este destul de îngrijorătoare.

-Ştim că va urma o corecţie fiscal-bugetară. O ajustare în domeniul fiscal-bugetar care se va duce şi spre ajustare externă. Ambele deficite gemene sunt în jur de 8%. Este greu de spus că sectorul neguvernamental ar contribui prea mult sau semnificativ la deficitele externe.

- Ne aşteptăm la un program de corecţie coerent. Bineînţeles, cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecţie, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei. Să reduci deficitul extern, ca şi deficitul public, înseamnă că îţi adaptezi consumul intern la nivelul producţiei.

ADVERTISING

- Nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe şi o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim aşa, şi atunci şi durerea este mai mică şi efectul este mai bun.

-Prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an este de 4,9%, mai mare decât cea anterioară de 4%.

-Cu inflaţia mergând în jos, şi prognoza este clară că se va duce în jos, şi dobânzile vor merge în jos. Când inflaţia va merge în jos într-o manieră sustenabilă.

Răspunsuri la întrebări

Scumpiri la final de an? "Nu. Vă spun direct nu. Nu ăsta e mesajul nostru. Nu vedem că inflaţia se mai duce în jos, aşa cum am văzut-o în vară. În vară eram mai optimişti. (…) Inflaţia CORE este cea care duce preţurile în jos, dar credem că mai ales seceta îşi va spune cuvântul”

Vor exploda preţurile la energie? ”Constat şi eu că ne plac cuvintele tari: explozii ş.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebaţi în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”

Partidul Republican a câştigat alegerile în SUA din considerente de inflaţie? ”În America, unii spun că alegerile au fost câştigate de Partidul Republican din considerente de inflaţie. Sau unul dintre motivele principale. Inflaţia este o componentă a lumii în care trăim. Eu care împlinesc 30 de ani de la prima călătorie în America, când am fost prima oară, intram cu un dolar la McDonald's şi mâncam un hamburger, beam un suc, luam o plăcintă şi plecam cu 20 de cenţi rest. Nu mai poţi face asta sub nicio formă”.

Când ar putea fi redusă dobânda cheie? "Imediat ce inflaţia se duce în jos. Şi acum putem să gândim aşa ceva, dar uitaţi, anumite măsuri fiscale, de exemplu, care ar putea să fie introduse în prima jumătate a anului pot să împingă preţurile în sus. Cum ar veni ca noi să reducem dobânda acum, apoi, să fim obligaţi să o ducem în sus. Trebuie să aşteptăm acele măsuri de corecţie ca să ne putem adapta la ele. Cu inflaţia mergând în jos şi prognoza este clar că se duce în jos, dobânzile se vor duce în jos. Aţi pus întrebarea când? La asta răspund mai greu. Când inflaţia va merge în jos într-o manieră sustenabilă."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇