Banca Națională a României (BNR) ar fi cheltuit aproximativ șase miliarde de euro pentru a stabiliza cursul de schimb, după ce George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Estimarea vine dintr-o analiză Erste, care arată că suma reprezintă aproape 10% din rezervele valutare ale României, care la finalul lunii martie se ridicau la 62 de miliarde de euro.
„România a fost în centrul atenției săptămâna trecută, în urma victoriei candidatului de extremă dreapta, George Simion, în primul tur al alegerilor prezidențiale, care a dus la prăbușirea guvernului. Ca răspuns, leul românesc a depășit nivelul țintă al băncii centrale, de 5 lei pentru un euro.
În ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susține leul. Nivelul critic actual pentru BNR pare a fi acum 5,15, leul stabilizându-se la aproximativ 5,12, ceea ce înseamnă o depreciere de aproximativ 2,8% față de săptămâna precedentă”, se arată în raportul Erste, potrivit Biziday.
Leul, sub presiune
Moneda europeană a cunoscut o apreciere puternică față de leu imediat după rezultatul alegerilor. Marți, 6 mai, euro a trecut pentru prima dată de pragul de 5 lei, iar pe 8 mai a atins cel mai ridicat nivel din istorie, înainte de a înregistra o ușoară scădere.
Potrivit unor surse oficiale citate de G4Media, doar a doua zi după primul tur al alegerilor, BNR ar fi intervenit pe piață cu 2 miliarde de euro pentru a contracara presiunea asupra leului.
Această presiune a fost resimțită încă din dimineața zilei de 6 mai și a crescut pe parcursul zilei, pe fondul vânzărilor masive de lei și achizițiilor de euro de către investitori care doreau să-și protejeze activele.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat tensiunile de pe piața valutară.
„În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Suciu.
Surse din piață au mai amintit că o situație similară a avut loc și după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, când a câștigat Călin Georgescu.
G.P.