Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că vrea să le fie acordate ”stimulente” angajaților de la stat care în această perioadă lucrează la recalcularea pensiilor.
Ea spune că volumul de munca al acestora s-a dublat de când au început să lucreze la proiectul inițiat de ea și vrea să se asigure că procesul se va desfășura fără întârzieri, dar și ”cu atenţie şi respect faţă de beneficiari”.
”Determinarea colegilor din casele de pensii din România de a menține ritmul evaluării dosarelor este o dovadă de implicare pe care o primesc, din fericire, în cele mai multe locuri din țară.
Toți cei implicați știu deja că lucrăm la o serie de măsuri care să permită continuarea accelerată a acestei activități în perioada următoare prin suplimentarea de personal (pe perioadă determinată) și stimulente pentru cei care și-au dublat practic activitatea. (...)
Ne-am asumat evaluarea tuturor dosarelor de pensii din România și facem acest lucru în paralel cu procesarea dosarelor actuale ale românilor care se pensionează. Este un proces complex, dar absolut necesar, unul în care sunt deja implicate resurse considerabile.
Calendarul nostru ține cont atât de numărul de dosare rămase de evaluat, cât și de gradul de complexitate al acestora - am evaluat deja peste 230.000 de dosare, dar vor urma dosare de mare complexitate, cu elemente diferite de contributivitate.
Ca inițiator al recalculării pensiilor din România îmi doresc ca acest proces să fie parcurs cu atenție și respect față de beneficiari, dar și fără întârzieri și din aceste motive voi continua să mă aflu cât de des posibil între colegii din teritoriu, între cei care înțeleg și contribuie la acest efort”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.
Ea a postat și imagini de la vizita sa la Casa de Pensii Sibiu și spune că le-a promis angajaților de acolo că în cel mai scurt timp actul normativ care prevede angajări suplimentare și stimulente financiare va fi adoptat în Guvern.
Ministrul promite și pregătirea cadrului legal pentru PNRR, prin care vor fi absorbite fonduri europene astfel încât să fie posibile și dotări cu echipamente noi care vor ajuta la ”acest proces fără precedent”.
”Urmează să avem consultări cu instituții partenere precum Ministerul Finanțelor, astfel încât să prezentăm o variantă care să respecte toate rigorile”, mai scrie Turcan.
Amintim că de la începutul acestui an au existat mai multe discuții în Executiv despre eliminarea sporurilor și acordarea lor pe criterii de performanță.
Atât Raluca Turcan, cât și premierul Florin Cîțu și alți miniștri au spus că există bugetari care primesc sporuri ”doar pentru că vin la muncă” sau pentru că fac ceea ce oricum este scris în fișa postului lor.
Pe de altă parte, Guvernul a refuzat să elimine sau să reglementeze aceste stimulente prin ordonanță de urgență, pasând chestiunea la Parlament.
Citește mai multe despre scandalul sporurilor: