România este cea mai competitivă țară din regiune prin prisma costurilor forței de muncă raportate la productivitate.
Cu toate că cele dintâi au crescut mai mult decât cea din urmă, salariul nominal brut pe oră din România este de 35% din media UE27, în vreme ce productivitatea nominală per angajat se situează în jur de 80% din media UE27, potrivit unui raport Erste.
”Regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) oferă în continuare un avantaj de preț, respectiv costuri reduse ale forței de muncă în raport cu nivelurile de productivitate. România se remarcă în mod special din această perspectivă: costuri reduse ale muncii comparativ cu un nivel decent al productivității în raport cu media UE”, se arată în raportul citat.
În ultimul deceniu, România a înregistrat cea mai mare creștere a productivității reale din Europa Centrală și de Est, de peste 30%, fiind urmată la mică distanță de Serbia și Polonia.
Un alt aspect interesant semnalat de raport este că, în majoritatea statelor ECE, creșterea productivității pe oră lucrată a fost mai mare decât creșterea productivității pe persoană. Cea mai izbitoare diferență se înregistrează în Slovacia (creșterea productivității pe oră lucrată este aproape de două ori mai mare), Ungaria și Slovenia.
În România, creșterea productivității pe oră lucrată a fost mai mică decât creșterea productivității pe persoană.

În ciuda creșterii record a productivității, România este singura țară din regiune unde costurile reale cu forța de munca au depășit câștigurile de productivitate. Totuși, acestea s-au menținut sub media UE.

Productivitatea nominală per angajat din România a fost 80% din media UE, dar salariul orar de doar 35% din media UE
În timp ce productivitatea nominală per angajat se situează în jur de 80% din media UE27 în majoritatea statelor ECE, salariul orar nominal este mult mai mic față de standardele Europei de Vest – între 30% în Serbia și România și aproximativ 50% în Cehia și Slovacia, semnalează raportul.
”România oferă un punct avantajos – salariul nominal brut pe oră este aproape 35% din media UE27 (unul dintre cele mai scăzute din întreaga UE, alături de Serbia și Bulgaria).
Pe de altă parte, productivitatea nominală a muncii este comparabilă cu cea din alte țări din Europa Centrală și de Est (în jur de 80% din media UE)”, notează economiștii Erste.
Citeşte integral analiza Așii României: 80% din media UE la productivitatea nominală per angajat; 35% din media UE la salariul nominal brut pe oră; Trecerea de la avantaj competitiv bazat pe costuri la inovație – raport pe Curs de Guvernare.