A treia zi de dezbateri în Parlament pe bugetul din 2021. Bugetele ministerelor Muncii și Finanțelor, aprobate în comisiile de specialitate

A treia zi de dezbateri în Parlament pe bugetul din 2021. Bugetele ministerelor Muncii și Finanțelor, aprobate în comisiile de specialitate

Comisiile parlamentare de buget-finanţe continuă sâmbătă dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2021, fiind a treia zi consecutivă de discuții.

Astfel, sunt programate printre altele dezbateri la bugetele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor.

UPDATE 14.58: Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au avizat sâmbătă, favorabil, bugetul Ministerului Finanţelor şi cel pentru acţiuni generale.

Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectele cu 25 voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere, transmite Agerpres.

Propunerea de buget pentru Ministerul Finanţelor pe anul 2021 este de 5,424 miliarde de lei credite bugetare, în scădere cu 2,53% faţă de anul precedent. De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 5,714 miliarde lei, mai mare cu 2,71% comparativ cu anul 2020.

ADVERTISING

Pentru cheltuieli de personal sunt alocate 3,086 miliarde lei, iar pentru bunuri şi servicii 333,664 milioane lei.

La acţiuni generale sunt prevăzute credite bugetare de 35,557 miliarde lei şi credite de angajament de 36,76 miliarde lei.

Potrivit reprezentaţilor Ministerului Finanţelor, aici sunt cuprinse în principal sume pentru plata dobânzii aferente datoriei publice, 16 miliarde le, plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene, 14 miliarde lei, rambursări credite externe, 1,6 miliarde lei, fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, 59 milioane lei.

Comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat totodată, cu 25 voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere, anexele la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021, inclusiv anexa 3, cu bugetele ordonatorilor principali de credite, în integralitate ei.

UPDATE 12.53: Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat sâmbătă bugetul pentru Ministerul Muncii în forma iniţiatorului.

ADVERTISING

Raluca Turcan a afirmat, la dezbaterile în comisii, că bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 10% mai mare decât anul 2020 şi cu 20% mai mare decât în 2019, iar peste 4 miliarde lei au fost acordate pentru bugetul de şomaj, transmite News.ro.

UPDATE 12.41: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi reorganizat pe cei şase piloni prevăzuţi de Parlamentul European şi vor continua negocierile cu miniştrii, astfel încât în perioada următoare să fie gata forma refăcută, a declarat sâmbătă ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

"În ceea priveşte PNRR, el va fi reorganizat pe cei şase piloni prevăzuţi de Parlamentul European, care nu erau în vigoare la momentul în care s-a început anul trecut lucrul. A fost un fel de muncă în paralel, între ce se negocia la Bruxelles, ce adăuga Parlamentul European la acest mecanism de rezilienţă şi reforme şi ce se lucra acasă. Deci materialul va fi reorganizat şi va fi reorganizat şi în urma discuţiilor informale pe care le-am avut la Comisia Europeană. Am avut discuţii cu toţi miniştrii astfel încât să punem mai multe reforme. Suntem avansaţi, voi continua negocierile cu miniştrii astfel încât în perioada imediat următoare să venim cu o formă refăcută", a explicat Cristian Ghinea în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, transmite Agerpres.

ADVERTISING

Ministrul Investiţiilor a subliniat că priorităţile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi refăcute pe fiecare componentă, adăugând că în ceea ce priveşte PNRR cea mai mare problemă o reprezintă "costurile pe care instituţiile româneşti le-au pus acolo".

"Pe PNRR va fi refacerea acestui document, acel document nu el este bază de negociere. Există în Regulamentul mecanismului de reformă şi rezilienţă o fişă de componente, care aceea va fi trimisă la Bruxelles. După ce agreăm priorităţile refăcute lucrăm cu ministerele la fiecare asemenea fişă de componentă şi vom trimite la Bruxelles pe măsură ce avansăm pe fiecare subiect şi pe măsură ce avansăm în legătură cu costingurile. Cea mai mare problemă la PNRR este să putem să justificăm costurile pe care instituţiile româneşti le-au pus acolo", a spus Ghinea.

El a precizat că România nu este în întârziere cu acest Plan, ci se încadrează în media europeană, procesul de negociere mergând în paralel cu toate statele.

"Am auzit comentarii cum că am fi întârziaţi. Vreau să neg acest lucru. Dimpotrivă, suntem în media europeană, Polonia - pe care aţi enunţa-o - abia săptămâna trecută a început consultările publice. Suntem în linie cu calendarul de aprobare, calendar care înseamnă 30 aprilie finalizarea depunerii oficiale. Repet, noi depunem fiecare componentă pe măsura ce este gata, apoi pe regulament Comisia Europene are două luni să aprobe şi merge către Consiliul European. Vom vedea dacă CE se va ţine de cele două luni. Dacă da, atunci în a doua parte a anului ar trebui să fie aprobat fiecare plan", a adăugat ministrul.

***

Amintim că la proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.

Conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema bugetului este programată să înceapă luni la ora 16,00, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. 

Bugetul pe 2021 va primi votul final în Parlament în 2 martie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇