Nou scandal pe piața auto: Toyota și Mazda suspendă livrările mai multor modele, ar fi manipulat testele de siguranță

Nou scandal pe piața auto: Toyota și Mazda suspendă livrările mai multor modele, ar fi manipulat testele de siguranță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou scandal a izbucnit pe piaţa auto. De data aceasta sunt vizaţi marii producători din Japonia, care ar fi trimis date incorecte sau manipulate referitoare la testele de siguranţă pentru a obţine certificarea maşinilor lor.

Autorităţile nipone au impus Toyota, Mazda și Yamaha să suspende livrările unor vehicule fabricate în Japonia, transmite Reuters.

Ministerul Transporturilor a găsit nereguli și la Honda şi Suzuki.

Vestea de azi vine în contextul unui scandal declanşat în ianuarie, legat de testele de siguranță de la uzinele Toyota.

ADVERTISING

„În calitate de responsabil al Grupului Toyota, aș dori să le prezint sincer scuze clienților noștri, pasionaţilor de mașini și tuturor părților interesate”, a declarat Aiko Toyoda, nepotul fondatorului Toyota și fostul director executiv, într-o conferință de presă. Este posibil ca Akio Toyoda să-și piardă funcția de președinte al Toyota Group, ca urmare a scandalului.

El a spus că mașinile nu au trecut prin procesul corect de certificare înainte de a fi vândute, însă ar fi vorba despre teste din 2014, 2015 și 2020.

ADVERTISING

Toyota, cel mai mare producător auto din lume după volum, a oprit temporar livrările și vânzările pentru Corolla Fielder, Corolla Axio și Yaris Cross, dar și un model de lux al Lexus, toate fabricate în Japonia.

La rândul său, Mazda a suspendat livrarea mașinii sale sport Roadster RF și a hatchback-ului Mazda2, după ce a constatat că angajaţii au modificat rezultatele testelor software-ului de control al motorului, se arată într-un comunicat.

De asemenea, a constatat că testele de impact ale modelelor Atenza și Axela, care nu mai sunt în producție, au fost modificate prin utilizarea unui temporizator pentru a declanșa airbag-urile în timpul unor teste de coliziune frontală, în loc să se bazeze pe un senzor de bord pentru a detecta o lovitură.

ADVERTISING

Şi Yamaha a declarat că a oprit livrările unei motociclete sport.

Honda spune că a găsit erori la testele de zgomot și de putere a motorului, pe o perioadă de peste opt ani, până în octombrie 2017, pentru aproximativ 24 de modele care nu mai sunt acum în producţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇