Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că programele Rabla demarează peste două săptămâni, iar bugetul este mai mare decât anul trecut.
Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi lansate pe 24 martie. Bugetul total al celor două programe este de 1,5 miliarde de lei.
În ianuarie, ministrul spunea că, în cazul Programului Rabla Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea cumpărării de maşini clasice, noi, există buget pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare. În 2022, pentru casarea unui singur autovehicul, prin Rabla Clasic, s-a acordat o primă de 6.000 de lei, plus 1.500 de lei bonus de vechime peste 15 ani, adică 7.500 lei în total.
În paralel, se lucrează la programul Rabla Local. Acesta reprezintă o premieră și va fi realizat în colaborare cu primăriile. Bugetul programului este de 240 de milioane de lei, iar beneficiarii vor primi câte 3.000 de lei fiecare.
"Noutatea pentru anul acesta este, de asemenea, acel program Rabla Local prin care, în colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, ne propunem să eliminăm din trafic 100.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani, cu o poluare semnificativă şi prin acest program să ne atingem obiectivul din PNRR stabilit pentru 2026 încă din anul acesta, adică 250.000 de mijloace de transport poluante scoase din trafic pe perioada PNRR-ului. Ţinta poate fi atinsă prin programele Rabla Plus, Rabla Clasic şi Rabla Local încă din anul 2023. (...)
Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare", a explicat Tanczos.
În acest an va fi lansat și programul Microbuze electrice care se adresează unităților de învățământ. Cererile vor fi centralizate de consiliile județene.
"Venim cu încă un program nou - Programul Microbuze Electrice, care se adresează unităţilor de învăţământ. Pentru simplificarea programului, deschidem apelul de proiecte pentru CJ, care vor centraliza cererile din partea unităţilor de învăţământ, astfel încât AFM să poată să gestioneze mai eficient acest program şi să gestioneze un număr mai mic de contracte şi să existe şi o etapă de descentralizare a acestui program către administraţia judeţeană", a spus oficialul.