România, în topul țărilor de unde nu este recomandat să cumperi mașini rulate

România, în topul țărilor de unde nu este recomandat să cumperi mașini rulate

România se află în topul țărilor de unde nu este recomandat să cumperi mașini rulate, la noi fiind una dintre cele mai puțin transparente piețe auto, unde una din cinci mașini rulate are kilometrajul dat înapoi și peste jumătate au fost avariate.

România ocupă locul 20 din cele 23 de ţări în topul ţărilor cu cele mai puţin transparente pieţe de maşini rulate din Europa, reiese din raportul „Indexul de Transparenţă a pieţei auto”, realizat de carVertical.

Concluzii ale studiului pentru România:

  • una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi
  • valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 km)
  • mai mult de două treimi din parcul auto de maşini rulate sunt din import (67,19%)
  • peste jumătate dintre autovehicule sunt avariate (57,03%)
  • o medie scăzută a valorii daunelor - 2.938 de euro
  • vârsta medie a parcului auto second-hand este de 9,19 ani (România stă bine, ocupând locul 9 din 23)
ADVERTISING

Topul celor mai netransparente piețe de mașini second-hand?

  • Letonia - minus 142,7 puncte (scorul indicelui de transparență) - 23,6% dintre autovehicule au kilometrajul dat înapoi
  • Ucraina - minus 141,9 puncte
  • Lituania - minus 108,4 puncte
  • România - minus 100,8 puncte.

"Cumpărarea unei maşini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt pieţe cu cele mai mari importuri auto. Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor.

ADVERTISING

O pondere considerabil mai mare a importurilor de maşini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care ţările din Est sunt mult mai afectate de fraudă. Importurile cresc în mod direct procentajul de maşini cu kilometrajul dat înapoi, iar urmărirea unor astfel de infracţiuni necesită mult efort, în special atunci când vine vorba despre tranzacţii internaţionale", susţine Matas Buzelis, şef de Comunicare la carVertical.

Datele carVertical relevă faptul că piaţa maşinilor second-hand din Vestul Europei se bucură de mai multă transparenţă decât cea din Europa de Est.

ADVERTISING

Topul celor mai transparente piețe de mașini second-hand:

  • Marea Britanie - 126 de puncte
  • Germania - 96,8
  • Italia - 90,8
  • Franţa - 79,9

Pe zona Europei Centrale, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt clasate la mijlocul Indexului de Transparenţă a pieţei auto şi, deşi nu au un scor ridicat în ceea ce priveşte derularea odometrului, au un volum mai mare al importurilor de maşini second-hand şi un procent la fel de mare al maşinilor avariate.

"Dacă în Croaţia procentul de vehicule cu kilometrajul dat înapoi este unul dintre cele mai scăzute (10,3%), această ţară are un procent semnificativ de maşini importate (69,3%), iar 56,4% dintre vehicule sunt avariate. Urmează Slovacia, cu 58,5% maşini importate şi Ungaria (52,6%). În Cehia, jumătate dintre maşinile la mâna a doua sunt importate din străinătate. 51,6% dintre acestea sunt avariate, iar 11,4% au kilometrajul dat înapoi", conform raportului de specialitate.

Indexul de Transparenţă a pieţei auto a fost realizat pe un eşantion de 23 de ţări din Europa şi SUA, pe o perioadă de 12 luni.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale maşinilor cumpărate de către clienţii carVertical şi a avut la bază şase mari criterii: procentajul maşinilor cu kilometrajul dat înapoi; valoarea medie a kilometrilor şterşi de pe odometru; procentajul maşinilor avariate; media valorii daunelor; procentajul de maşini second-hand importate; vârsta medie a maşinilor verificate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇