România se numără printre țările unde este cel mai scump sa deții o mașină nouă, arată un studiu realizat pe baza procentului din salariul mediu anual necesar pentru a cumpăra și a întreține un autoturism.
Nu există nicio îndoială că toate costurile deținerii unei mașini sunt în creștere. Facturile pentru reparații și întreținere vor continua să crească în 2024, avertizează experții, în timp ce polițele de asigurare sunt la un nivel ridicat, iar prețurile la combustibil rămân la nivelurile de dinainte de pandemie.
SUA ar fi cel mai ieftin loc din întreaga lume pentru a deține o mașină, a dezvăluit studiul realizat de Scrap Car Comparison şi citat de publicația This is Money.
Costul de cumpărare și de întreținere a unei mașini necesită mai puțin de jumătate (46 la sută) din salariul mediu anual american – cel mai mic procent din toate țările analizate, a constatat studiul.
Australia (57 la sută) și Canada (64 la sută) se situează pe locurile doi și trei în topul țărilor accesibile pentru a deține o mașină. Marea Britanie, cu 87%, se află pe locul pe locul opt.
Iată top 10 cele mai ieftine țări pentru a deține o mașină pe baza costurilor vs salariul mediu:
La polul opus, Turcia a fost clasată drept cea mai scumpă țară din lume pentru a deține o mașină, urmată pe locul doi de Columbia.
Este nevoie de șapte ori mai mult decât salariul mediu anual din Turcia pentru a cumpăra și a conduce o mașină – 697 la sută.
În Columbia este nevoie de 530 la sută, iar în Bulgaria, care se află pe locul trei, este nevoie de 493 la sută.
România se află pe locul 9 în clasament, cu 254%.
Foto: This is Money
Cum s-a realizat clasamentul
Pentru a afla care sunt cele mai ieftine și mai scumpe locuri pentru a deține o mașină în întreaga lume, echipa de la Scrap Car Comparison a analizat 98 de țări.
Luând ca punct de plecare costul mașinii în sine (folosind o medie pentru cele mai populare modele din acea țară), au fost apoi luate în considerare costul combustibilului, asigurarea și costurile medii de reparație.
Cifrele totale ale costurilor au fost apoi comparate cu salariile medii din fiecare țară.