Prăbușire pe piața auto din România: Înmatriculările au scăzut cu peste 50%. Dacia rezistă pe piața europeană

Prăbușire pe piața auto din România: Înmatriculările au scăzut cu peste 50%. Dacia rezistă pe piața europeană
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Piața auto din România traversează una dintre cele mai abrupte scăderi din ultimii ani. Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 50,3% în luna iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate joi de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Astfel, în iunie 2025, au fost înmatriculate doar 10.611 autoturisme în România, față de 21.358 în iunie 2024, o contracție semnificativ mai accentuată decât media Uniunii Europene, unde piața a înregistrat un recul de doar 7,2%.

Scădere semnificativă și în prima jumătate a anului

În primele șase luni din 2025, piața auto românească a scăzut cu 22,4%, cu un total de 64.820 de autoturisme înmatriculate. Comparativ, la nivel european, scăderea pentru același interval a fost mult mai modestă, de 1,9%.

Această evoluție plasează România printre cele mai afectate piețe auto din Europa, pe fondul incertitudinilor economice şi suspendării programului Rabla.

Programul Rabla, suspendat

Programul Rabla, care trebuia să înceapă în 18 iunie, a fost suspendat.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat că a fost salvată o parte din programul Rabla 2025, însă doar pentru persoanele fizice, cu o alocare bugetară de 200 de milioane de lei. Nu a dat detalii despre când începe programul sau care sunt noile condiţii şi valori ale voucherelor acordate la casarea maşinilor vechi.

Dacia rezistă pe piața europeană

Chiar dacă în iunie marca Dacia a înregistrat o scădere ușoară de 1,7%, până la 55.715 unități înmatriculate, rezultatele pe primul semestru sunt pozitive, cu o creștere de 1,2%, ajungând la 288.196 unități vândute în UE.

Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a avut o evoluție mai bună decât alți mari producători auto: înmatriculările Renault au crescut cu 0,2% în iunie, în timp ce Stellantis a înregistrat o scădere de 16,1%.

Europa se reconfigurează: electrice și hibride în creștere

La nivelul întregii Uniuni Europene, tendințele indică o trecere accelerată de la motoarele clasice la cele alternative. Vânzările de autoturisme pe benzină au scăzut cu 21,2%, iar cele diesel cu 28,2%, în timp ce modelele hibride au înregistrat o creștere de 17,1%, reprezentând în prezent 34,8% din totalul pieței.

Vânzările de autoturisme complet electrice au crescut cu 22% în primul semestru, impulsionate în special de cererea din Germania și Belgia, unde politicile fiscale favorabile au stimulat achizițiile. În prezent, 15,6% din piața auto europeană este electrică, potrivit ACEA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇