Fraudele care implică derularea kilometrajului îi costă pe cumpărătorii de mașini din România milioane de lei în fiecare an.
Mai mult, șoferii care achiziționează fără să știe un vehicul care are odometrul manipulat nu numai că plătesc în exces pentru acele mașini, dar se pot confrunta și cu facturi viitoare mari de reparații. Această problemă nu se limitează la România, ea fiind comună pe multe piețe europene sensibile la preț.
Un studiu realizat de carVertical, compania de date istorice despre vehicule, dezvăluie că atât mașinile de buget cât și cele de ultimă generație pot avea kilometrajul dat înapoi, chiar dacă amploarea manipulării variază în funcție de preț.
Cu cât este mai ieftină mașina, cu atât riscul este mai mare
Cumpărătorii care caută vehicule low-cost sub 25.000 de lei ar trebui să fie deosebit de precauți. Asta pentru că în România 11,1% dintre mașinile verificate de carVertical din această gamă de preț au avut odometrul manipulat, cea mai mare pondere dintre toate intervalele de preț.
Procentul kilometrajelor modificate a fost de 9,5% pentru mașinile cu prețuri cuprinse între 25.000 și 50.000 de lei și de 7,8% pentru cele din categoria 50.000-75.000 de lei.
Această tendință nu este unică în România, segmentele cu prețuri mai mici tind să aibă cele mai mari rate de fraudă din multe țări studiate în această cercetare.
Atunci când cumpără mașini ieftine, șoferii români urmăresc adesea să economisească bani și pot sări peste pași esențiali cum ar fi comandarea unui raport de istoric al vehiculului sau ducerea mașinii la un service pentru a fi inspectată.
Escrocii sunt conștienți de acest lucru și deseori vizează vehiculele cu prețuri de achiziție mai mici, reducându-le kilometrajul și mărindu-le prețul.
"Cumpărătorii preferă de obicei mașini cu kilometraj redus, dar dacă nu verifică veridicitatea valorii afișate de odometru riscă să fie induși în eroare și să plătească în exces. Mai mult, deseori pot apărea și probleme legate de uzură la scurt timp după achiziție", explică Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.
Mașinile de lux aduc pierderi financiare mai mari

Escrocii vizează mașini din toate categoriile de preț, dar fraudarea kilometrajelor celor din segmentul premium poate duce la daune financiare foarte mari.
Datele carVertical arată că 3,2% dintre vehiculele cu prețuri cuprinse între 150.000 lei și 175.000 lei din România au avut kilometrajul dat înapoi. În intervalul 175.000–200.000 lei rata a fost de 3,6%, în timp ce în segmentul 200.000–225.000 lei a fost de 2,7%. Dintre vehiculele de peste 250.000 lei 2,5% au prezentat semne de manipulare a odometrului.
"Unii escroci vizează vehicule mai scumpe pentru că acestea le permit să câștige mai mulți bani deodată. Cu cât mașina este mai valoroasă, cu atât profitul pe care îl obțin prin modificarea kilometrajului este mai mare. În unele cazuri, cumpărătorul poate ajunge să plătească mii de euro în plus față de cât valorează în realitate mașina", adaugă Buzelis.
Cum să evitați mașinile care au kilometrajul dat înapoi
Portalurile cu anunțuri auto sunt pline cu vehicule care au kilometrajul modificat, dar le puteți evita relativ ușor.
Cel mai simplu mod este să verificați istoricul mașinii, în special înregistrările sale de kilometraj care arată clar dacă citirile odometrului sunt exacte și indică momentul în care se poate să fi fost modificate.
Cumpărătorii ar trebui să fie foarte precauți cu mașinile scoase la vânzare la prețuri suspect de mici, acest lucru putând fi un semn că există defecte ascunse. Escrocii pun adesea presiune pe potențialii cumpărători să ia o decizie rapidă, susținând că sunt și alții interesați. Cei care se grăbesc să cumpere fără a verifica antecedentele mașinii sunt adesea cei care ajung să fie înșelați.
"Starea interiorului unei mașini poate să-i dezvăluie kilometrajul real. Dacă volanul, schimbătorul, pedalele sau tapițeria sunt foarte uzate, acest lucru poate sugera că mașina a parcurs mult mai mulți kilometri decât vi s-a spus. Dacă kilometrajul este scăzut, dar interiorul pare foarte folosit, acesta este clar un semnal de alarmă", avertizează Buzelis.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei între 1 martie 2024 și 1 martie 2025. Vehiculele cu kilometraj modificat au fost grupate pe intervale de preț și ponderea lor a fost calculată în procente întocmindu-se ulterior un clasament.
carVertical operează în 30 de țări și își procură informațiile din peste 900 de baze de date la nivel internațional cum ar fi cele aparținând forțelor de ordine, registrelor naționale/de stat, instituțiilor financiare și din anunțuri auto.
Prin procesarea anuală a milioane de rapoarte privind istoricul vehiculelor compania poate observa tendințe și poate oferi previziuni cuprinzătoare plus perspective unice asupra pieței de mașini second-hand.