Asistăm la revoluţionarea industriei auto. Experții atrag atenţia că producătorii de automobile care pun accentul pe software vor domina piața. Mari companii ca BMW, VW sau Daimler şi-ar putea pierde poziţiile de top.
Cine își cumpără în ziua de azi o mașină o va folosi, probabil, între cinci și șapte ani, până la apariția unor noi modele.
„În viitor, autovehiculul va fi optimizat la fiecare trei luni“, explică pentru DW Claus Gruber, inginer expert în software auto. „Prin actualizarea sistemului vor fi asigurate funcții noi și elemente de securitate, așa cum suntem obișnuiți noi în prezent de la telefoanele inteligente și laptopuri.“
Gruber este co-autorul unui studiu care prezintă premisele pentru trecerea la o industrie auto bazată exclusiv pe software. Costurile dezvoltării de software pentru noile modele de mașini se vor dubla în următorii zece ani. Cea mai mare parte a acestor costuri (45%) va reveni sistemului de conducere autonomă.
Mașina viitorului va fi acționată electric, conectată la Internet și „inteligentă“ cu privire la conducerea automatizată. Nu în ultimul rând, diversele platforme Share-Mobility necesită funcții software suplimentare.
Porsche vrea să facă benzina la fel de "verde" ca şi motorul electric
„Creierul mașinii“
În actualele modele sunt instalate zeci de unități electronice de control, de exemplu pentru motor, pentru aerul condiționat sau pentru geamurile electrice.
În viitor, toate aceste componente individuale vor fi adunate în câteva servere performante, așa-numitele „Domain Controller“, explică Gruber. „Aceste computere centrale vor fi creierul autovehiculului și vor controla toate funcțiile.“
Software-ul va fi actualizat permanent din cloud prin intermediul unui cip mobil 5G. La fel ca la un smartphone.
Dacia a anunțat oficial prețurile modelului electric Spring
Criteriu decisiv de calitate
Pentru industria automobilistică această evoluție necesită o revizuire a structurii corporative. Doar producerea unor mașini de înaltă calitate nu mai este suficientă, susține Gruber.
Software-ul, explică expertul, va prelua din ce în ce mai multe funcții. În consecință companiile constructoare de maşini vor deveni companii de software.“
Dacă o aplicație instalată pe smartphone nu mai funcționează cum ar trebui, nu-i aşa o problemă. Dar într-o mașină orice eroare poate avea consecințe grave. De aceea, componenta software a autovehiculelor care transportă pasageri trebuie să fie extrem de sigură și robustă.
Întrucât industria software încă nu și-a rezolvat problemele în proporţie de sută la sută, după cum știe din proprie experienţă fiecare utilizator de computer, laptop, tabletă sau telefon inteligent, Claus Gruber încurajează colaborarea la un alt nivel între companii din diverse domenii: „Constructorii auto și furnizorii acestora trebuie să coopereze cu industria IT pentru a putea asigura împreună funcții noi foarte sigure și de calitate cu adevărat bună.“
Cooperarea, cheia succesului
Specialistul pleacă de la premisa că, în cele din urmă, se vor impune cel puțin două-trei sisteme de operare pentru software-ul mașinii viitorului.
„O știm de la computerele noastre, pe care rulează unul din cele trei sisteme de operare comune sau de la telefoanele mobile unde, în principiu, avem acum de ales între două sisteme de operare“.
Afacerile mari atrag atenția companiilor de software. Fiindcă în acest domeniu ar fi o marjă de cel puțin 50%. Constructorul Tesla a anunțat deja că își va breveta software-ul pentru deplasarea autonomă și va vinde, la cerere, licența și firmelor concurente.
Acţiunile Tesla au crescut cu 20%, cel mai mare avans zilnic în aproape 8 ani
Supremația Tesla în acest domeniu ar putea explica puțin de ce producătorul american, cu o capitalizare de piață de aproximativ 670 de miliarde de euro, valorează între timp de trei ori mai mult ca VW, Daimler sau BMW laolaltă.
„Cum ar fi dacă giganții industriei software ar degrada Germania, mândră de industria ei auto, la statutul de banc de lucru extins?“ întreba provocator revista economică Wirtschaftswoche. În fond, și Apple sau Google doresc să se implice în afacerea cu mașini.
Constructorii germani reacționează
Producătorii germani sunt pregătiți să dezvolte propriile sisteme de operare. Parțial, unele chiar au fost instalate pe anumite modele. BMW este lider în domeniu, cu sistemul BMW OS7 utilizat începând din 2018 pe mașinile noi produse.
Mercedes Benz tocmai lucrează la platforma MB.OS. Volkswagen pregătește divizia pentru propriul sistem de operare VW.OS și colaborează cu Microsoft la dezvoltarea unei platforme de cloud.
Asemenea colaborări sunt, în opinia expertului Claus Gruber, binevenite întrucât, spune el, transformările în industria auto trebuie să aibă loc rapid și vor costa mult.
„Trebuie să îmbinăm competenţele digitale cu resursele de care dispunem. Recomandarea mea pentru industria auto ar fi, pe viitor, o mai amplă colaborare între producători, mai mult curaj în a realiza ceva împreună.“
Fiindcă numai împreună îşi vor putea atinge, repede, aceste ţeluri. Pentru luptătorii singuratici riscurile ar fi prea mari.
Klaus Ulrich