Mircea Cărtărescu, distins cu Dublin Literary Award, în valoare de 100.000 de euro. Premiu prestigios și pentru Ana Blandiana

Mircea Cărtărescu, distins cu Dublin Literary Award, în valoare de 100.000 de euro. Premiu prestigios și pentru Ana Blandiana
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Scriitorul Mircea Cărtărescu și traducătorul său de limba engleză, Sean Cotter, au câștigat premiul International Dublin Literary Award pentru romanul „Solenoid”.

Pe de altă parte, şi scriitoarea Ana Blandiana a fost distinsă la Oviedo, în Spania, cu premiul ”Prinţesa de Asturia pentru Litere”.

Premiu de 100.000 de euro pentru Cărtărescu

"Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie.

Mă bucur enorm și pentru Sean Cotter, traducătorul în engleză al Solenoidului, cu care-am împărțit premiul dublinez.

Cartarescu-si-traducator
Foto: Facebook/Mircea Cărtărescu

Le mulțumesc mult editorilor mei Herbert Ohrlinger (Paul Zsolnay Verlag), Will Evans (Deep Vellum) și Pilar Adon și Enrique Redel (Impedimenta), care de ani de zile sunt alături de mine", a scris Cărtărescu, în trei postări succesive pe Facebook.

Premiu Cartarescu
Foto: Facebook/Mircea Cartarescu

Dublin Literary Award este un punct culminant în calendarul premiilor literare, promovând excelența în literatura mondială.

ADVERTISING

Premiul este sponsorizat de Consiliul Local Dublin şi este cel mai mare valoros din lume pentru un singur roman publicat în limba engleză. Se ridică la 100.000 de euro.

Pentru prima dată The International Dublin Literary Award, unul dintre cele mai valoroase premii literare din lume, ajunge în România, scrie şi editura Humanitas pe Facebook.

premiu Cartarescu Dublin
Foto: Facebook/Humanitas

"Ediția în limba engleză a apărut în traducerea lui 𝐒𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐨𝐭𝐭𝐞𝐫, la Deep Vellum Publishing, în toamna lui 2022, și a fost considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului, bucurându-se de cronici elogioase în numeroase publicații importante precum New York Times, The New Yorker, Publishers Weekly, Financial Times, iar în aprilie 2023 a fost distinsă cu Los Angeles Times Book Prize for Fiction, adaugă Humanitas.

ADVERTISING

Mircea Cartarescu este primul autor român distins cu acest premiu, iar romanul 𝑺𝒐𝒍𝒆𝒏𝒐𝒊𝒅 a fost singura traducere finalistă din acest an. Printre câștigătorii din anii precedenți s-au numărat Orhan Pamuk, Michel Houellebecq, Herta Müller, Javier Marías, Colm Tóibín și Jim Crace.

𝑺𝒐𝒍𝒆𝒏𝒐𝒊𝒅 a fost tradus până acum în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, slovacă, bulgară, croată, italiană, daneză, neerlandeză, engleză, norvegiană și maghiară.

Ana Blandiana, premiată de prinţesa moştenitoare a Spaniei

A fost o zi excelentă şi pentru Ana Blandiana, care a câştigat unul dintre cele mai prestigioase premii din Spania.

ADVERTISING

”Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare şi totodată o creatoare unică într-un fel radical. Scrisul ei, în care se îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale asupra existenţei fiinţei omeneşti, în solitudine şi societate, înaintea naturii şi a istoriei. A demonstrat cu poezia ei de nedomolit o capacitate extraordinară de rezistenţă în faţa cenzurii”, susţine motivaţia juriului, potrivit ICR.

📖O zi fastă pentru literatura română: 𝐣𝐨𝐢, 𝟐𝟑 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒,, scriitorii 𝐀𝐧𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧𝐚 și Mircea Cartarescu au câștigat două...

Publicată de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute pe Joi, 23 mai 2024

"Îmi este greu să-mi exprim emoția și recunoștința pentru deosebita onoare care reprezintă pentru mine acordarea Premiului Pasturias, mai ales că - ca întotdeauna când primesc un premiu - nu pot să nu-mi amintesc gândul lui Platon care a recomandat încununarea poeților cu lauri și izgonirea lor din oraș.

Dar dacă pentru mine poezia este într-adevăr o cale spre cetate, un mod de a rămâne, un mod de a însoți suferința celorlalți?!!!

Mulțumesc pentru ecoul pe care prestigiosul premiu îl va da ideilor și poeziilor mele și care îl va amplifica în conștiința cititorilor spanioli din întreaga lume", a scris pe Facebook Ana Blandiana.

Ana Blandiana
Foto: Facebook/ICR

Printre laureaţii din anii precedenţi se numără scriitorii Haruki Murakami, Adam Zagajewski, Anne Carson, Emmanuel Carrère.

Premiile ”Fundación Princesa de Asturias” sunt acordate în fiecare an în lunile aprilie, mai şi iunie. Decernate de opt jurii alcătuite din numeroase personalităţi, distincţiile se acordă pentru domenii precum Arte, Litere, Comunicare şi ştiinţe umaniste, Ştiinţe sociale, Cooperare internaţională, Cercetare ştiinţifică şi tehnică, Sport, Concordia.

Premiile sunt decernate de fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei şi sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇